De spelregels voor pensioenfondsen worden vanaf 1 januari strenger. De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met een ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hierover.

VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks stemden voor. Die partijen deden dat eerder ook in de Tweede Kamer.

De nieuwe regels houden in dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden, zodat ze in de toekomst niet opnieuw hun pensioenen hoeven te korten. Dat betekent wel dat ze de pensioenen minder makkelijk jaarlijks aan het prijspeil kunnen aanpassen (indexeren). Een ander doel van de nieuwe regels is de pensioenlasten eerlijker over de generaties te verdelen.

Klijnsma is blij met de ruime steun. “Het is goed dat er duidelijkheid is. De pensioenfondsen kunnen nu snel aan de slag met de verbeterde regels waar jong en oud baat bij hebben.”

Veel kritiek vanuit pensioenwereld

In de pensioenwereld is veel kritiek op de regels die de pensioenfondsen te veel aan banden zouden leggen. Ook de vakbeweging heeft flinke bezwaren. Aanvankelijk stribbelde ook een groot deel van de senaat tegen.

Klijnsma wist de twijfelaars uiteindelijk over de streep te trekken met de toezegging dat wat haar betreft de rekenrente voorlopig niet omlaag gaat. Pensioenfondsen hanteren die rente om te becijferen hoe ze er op termijn voorstaan. Hoe lager de rente, hoe moeilijker het wordt te indexeren.

Overigens bepaalt toezichthouder De Nederlandsche Bank de rekenrente, waardoor Klijnsma geen harde garanties kon bieden.

'Senaat bijt niet'

Ouderenorganisatie ANBO vindt het "onbegrijpelijk'' dat de senaat ondanks alle kritiek toch instemt met de nieuwe regels. De ANBO denkt dat Klijnsma druk heeft uitgeoefend op een aantal fracties om voor te stemmen. "De senaat blaft wel, maar bijt niet", constateerde ANBO-directeur Liane den Haan.

Ook pensioenbestuurder Gijs van Dijk van de FNV reageert negatief. De nieuwe regels zorgen niet voor de benodigde rust bij mensen over hun pensioenen en verkleinen de koopkracht van miljoenen Nederlanders, zegt hij. Van Dijk verwacht dat door de regels de meeste pensioenen de komende jaren niet meestijgen met de prijzen of de lonen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl