Zzp’ers die in de bijstand belanden, hoeven vanaf volgend jaar niet meer hun pensioen ‘op te eten’. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken werkt volgens ingewijden aan een regeling voor deze groep.

Voor 2015 is daarvoor 41 miljoen euro beschikbaar. Vanaf 2016 wil Klijnsma komen met een definitieve regeling. Daarover zijn eerder afspraken gemaakt in de onderhandelingen tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.

SP-voorstel overnemen

Er is een bedrag van 150 miljoen per jaar voor gereserveerd. De staatssecretaris overlegt over deze regeling met de de zzp-sector en gemeenten. Die gesprekken zullen nog enige tijd in beslag nemen.

In een Kamerdebat woensdag zal Klijnsma zich naar verwachting aansluiten bij een voorstel van de SP over pensioen en bijstand, omdat dat aansluit bij haar eigen intenties. SP-Kamerlid Ulenbelt wil wettelijk vastleggen dat gemeenten bijstandsgerechtigden niet mogen dwingen hun pensioen ‘op te eten’ voor ze een uitkering aanvragen.

Eerst pensioen opeten, dan pas bijstand

De kwestie werd enkele maanden terug actueel toen de gemeente Enschede bijstandsaanvragers wilde verplichten eerst hun potje voor aanvullend pensioen op te souperen. Na kritiek van onder anderen Klijnsma trok Enschede dat plan weer in.

PvdA, VVD en D66 komen in het pensioendebat met Klijnsma met een voorstel om mensen zelf te laten bepalen wanneer hun pensioenfonds de afkoopsom van kleine pensioenen overmaakt: als ze 65 worden of op het moment dat hun AOW ingaat. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij heeft dat laten weten.

Pensioen samen met AOW laten ingaan

Nu maken veel pensioenfondsen de afkoopsom over als iemand 65 wordt, maar voor de betrokkene is dat financieel nadelig. Hij of zij moet over het geld dan AOW-premie betalen. Naar verwachting neemt Klijnsma dit voorstel over.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal in het debat voorstellen dat het aanvullende pensioen pas ingaat op het moment dat iemand AOW krijgt. Nu laten veel pensioenfondsen het pensioen nog ingaan als iemand 65 wordt, terwijl de pensioenleeftijd steeds opschuift. Volgens Omtzigt leidt dat tot onwenselijke verschillen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl