Hernieuwde zorgen over de banksector, vooral die in Ierland, vaagden vrijdagmiddag de winsten op de Europese beurzen weg. Een slechter dan verwacht macrocijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen zette verdere druk op de indices. En dat terwijl de graadmeters bij de opening juist de opmars die aan het begin van de maand was ingezet, doorzetten.
De AEX-index wist de voeten net droog te houden en sloot nagenoeg onveranderd (min 0,13 punten) op een stand van 334,54 punten. De MidKap pluste 2,7 procent tot 552,04 punten door de waarschijnlijk ophanden zijnde overname van biotechnologiebedrijf Crucell. De toonaangevende graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.
Zorgen over bankensector
,,De zorgen over de bankensector blijven onderhuids aanwezig”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. De Ierse krant Irish Independent schreef vrijdag dat Ierland wellicht bij het Internationaal Monetair Fonds moet aankloppen voor hulp, als de verliezen van de Ierse banken verder oplopen en de economie dieper in het slop raakt.
De twee banken in het land die het diepst in de problemen zitten zijn Allied Irish Bank (AIB) en Anglo Irish Bank. AIB verloor op de beurs in Dublin ruim 11 procent. Anglo Irish heeft geen beursnotering. Ook aandelen van andere Europese banken verloren. In Amsterdam hield Aegon het hoofd boven water met plus van 1,3 procent, ING zakte weg (min 0,3 procent).
Somberheid
Even voor 16.00 uur werd bekend dat volgens voorlopige berekeningen van de Universiteit van Michigan, Amerikanen somberder zijn geworden over de economie dan een maand eerder. De index die Michigan hanteert kwam uit op 66,6, terwijl analisten rekenden op 70,0. In augustus stond de index nog op 68,9.
De koers van biotechnologiebedrijf Crucell beleefde een mooie dag nadat bekend was geworden dat het bedrijf met Johnson & Johnson (J&J) praat over een overnamebod van 1,75 miljard euro op de ruim 82 procent van de aandelen die het Amerikaanse concern nog niet in handen heeft. Het aandeel maakte een flinke koerssprong en sloot uiteindelijk 55,5 procent hoger op 24,40 euro. Dat is iets minder dan de 24,75 euro die J&J per aandeel biedt.
Fornix BioSciences
Branchegenoot Fornix BioSciences verdient 2,2 miljoen euro meer aan de verkoop van de allergiedivisie dan eerder werd gedacht. De opbrengst van 21,8 miljoen euro wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. Zij kunnen een dividend van 3,30 euro per aandeel tegemoetzien en daar bleken de aandeelhouders blij mee te zijn. Het aandeel sloot 6,1 procent hoger.
De euro noteerde 1,3050 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was de euro nog 1,3075 dollar waard. Een vat ruwe olie werd 1,5 procent goedkoper en kostte 73,49 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl