Uitgeverij 5 Publishers uit Hillegom wil zich niet langer houden aan de vaste boekenprijs die in Nederland geldt.

Boekhandels, supermarkten en andere winkels die boeken van 5 Publishers verkopen, mogen zelf de prijs van de boeken bepalen. Volgens de huidige wet moet de uitgever de verkoopprijs vaststellen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Eigenaar Louis Ras vindt de vaste boekenprijs onzin. Die is officieel bedoeld om een breed aanbod van boeken te garanderen. Met de vaste boekenprijs zou worden voorkomen dat supermarkten bijvoorbeeld goedlopende boeken voor bodemprijzen verkopen en zo de boekhandel beconcurreren, waardoor het aanbod aan boeken zou verschralen.

Maar afgelopen zomer pleitte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al voor afschaffing van de vaste boekenprijs. De Raad van Cultuur daarentegen zou nog vier jaar aan het systeem willen vasthouden.

Vaste boekenprijs: niet voor e-books

De vaste prijs geldt overigens niet voor e-books, al is daar in de praktijk weinig van te merken. Nieuwkomer Amazon hanteert vooralsnog dezelfde prijzen als concurrent Bol.com.

Ras, wiens bedrijf acht andere personeelsleden telt, geeft boeken uit als '1.000 positieve wijsheden voor het leven' of 'fitness thuis' voor nog geen tientje. Hem maakt het niet uit als zijn boeken niet alleen in een boekhandel maar ook bij een discounter liggen. "Je mag als uitgever niet verwachten dat mensen met een laag inkomen hetzelfde voor een boek betalen als mensen met een laag inkomen."

De actie van Ras is niet zonder risico's. Afgelopen zomer kreeg V&D nog een boete van 4.000 euro van het Commissariaat voor de Media omdat het 28 titels onder (en boven) de vaste prijs had verkocht. Ras is niet bang voor de gevolgen. Volgens hem moet je als uitgever, nu de boekenverkopen al jaren dalen,  nu echt wat doen.

De vraag is nu of het Commissariaat daadwerkelijk in actie zal komen. Ofwel tegen Ras, ofwel tegen een detaillist.

Lees ook:

Gouden kans: e-books verkopen vanuit Luxemburg

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl