Er zijn crowdfundingplatforms, microkredietverstrekkers, kredietunies en overheidsgaranties op ‘gewone’ leningen, maar zzp’ers en ondernemers maken er amper gebruik van.
Zzp’ers en mkb-ondernemers kiezen nog altijd vooral voor traditionele financieringsvormen, zoals een banklening en een hypotheek. En als het niet lukt, laten veel ondernemers het erbij zitten. Ze gaan niet op zoek naar alternatieve vormen van financiering, als ze er al bekend mee zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) in samenwerking met Hogeschool Utrecht.
Mkb’ers weten gemiddeld iets meer van financieringsvormen dan zzp’ers, maar ook zij maken slechts beperkt gebruik van alternatieve manieren. Opvallend is volgens de onderzoekers dat slechts 1 tot 2 procent van de zelfstandigen gebruik maakt van het overbruggingskrediet, de starterslening en crowdfunding. Bij mkb’ers is dat met 1 tot 3 procent niet veel beter.
De ondernemers kregen in het onderzoek naast verschillende financieringsvormen ook veertien overheidsregelingen voorgelegd. Behalve over de zogenoemde Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, constateerden de onderzoekers een gebrekkige kennis over de 13 andere regelingen, die dan ook veel minder werden gebruikt.
Aan het onderzoek deden ruim 1700 zzp’ers mee en bijna 1400 mkb’ers met 2 tot 49 personeelsleden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl