- Kleine eendaagse buitenfestivals voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats zijn vanaf 14 augustus weer mogelijk.
- De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben.
- Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over evenementen in september.
Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden.
Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte bekend.
De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de openlucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn.
De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Ze krijgen het advies om vijf dagen na het festival een sneltest te doen. Als het voor festivals onhaalbaar is om onder deze voorwaarden door te gaan met hun evenement, kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte.
Vorige week werd aangekondigd dat festivals met overnachting tot 1 september van de baan zijn. De minister-president noemde het "op zichzelf goed nieuws" dat het aantal besmettingen daalt, maar merkte wel op dat het aantal positieve tests in Nederland nog altijd hoog is. Die laten een deel van de evenementen de komende weken nog niet toe.
Kan de F1-race in Zandvoort doorgaan?
Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september. Het gaat dan onder meer om de Formule 1-race in Zandvoort, die voor het weekend van 5 september op de agenda staat.
Volgens festivalorganisator ALDA is 13 augustus te laat voor het meerdaagse A State Of Trance, dat gepland staat voor het eerste weekend van september. Daarbij worden 55.000 bezoekers verwacht in de Jaarbeurs in Utrecht.
"Wij hebben nu duidelijkheid nodig. Als Nederlandse organisatie, opererend op internationaal niveau, samenwerkend met dj’s uit verschillende delen van de wereld, hebben wij rekening te houden met onze internationale achterban", aldus directeur Allan Hardenberg van ALDA.
Meer dan de helft van de bezoekers van A State of Trance komt uit het buitenland. "Zij treffen voorbereidingen en maken kosten om erbij te zijn. Denk aan vluchten, hotels, vervoer etc", aldus Hardenberg. "We ontvangen dagelijks veel vragen, maar antwoorden hebben we op dit moment niet."