Van de 750 miljoen euro die beschikbaar is voor de Klein Krediet Corona-regeling is na anderhalve maand slechts 22 miljoen euro uitgekeerd.

Volgens banken is er weinig interesse bij ondernemers voor de kleine overbruggingskredieten. Brancheclubs stellen echter dat de banken zelf zuinig zijn.

Microfinancier Qredits heeft voor een vergelijkbare regeling ruim 1.100 aanvragen binnengekregen.

Op 29 mei stelde de Nederlandse overheid maar liefst 750 miljoen euro beschikbaar voor de Klein Krediet Corona-regeling. Daarmee wil de regering kleine, in de kern gezonde bedrijven helpen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

Ondernemers kunnen aanspraak maken op een overbruggingskrediet van 10.000 tot 50.000 euro, waarbij de Nederlandse staat voor 95 procent garant staan. De looptijd is maximaal 5 jaar, de rente maximaal 4 procent.

Anderhalve maand later is er slechts 22 miljoen euro uitgekeerd, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. De krant baseert zich op een tweewekelijks overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Voor banken valt er weinig te verdienen aan de KKC-leningen

Waarom is de KKC-regeling geen succes? Volgens banken is er weinig interesse in de kleine leningen. Veel bedrijven zouden huiverig zijn om zich extra in de schulden te steken en tijdens de oriëntatiefase afhaken.

Maar brancheclubs wijzen met de vinger naar de banken.

"Wij hebben voor ongeveer twintig klanten een aanvraag ingediend", zegt Han Dieperink van adviesbureau Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) tegen het FD. "Twee aanvragen lopen nog, de rest is afgewezen, terwijl het om in de kern gezonde bedrijven ging. Het lijkt er sterk op dat de banken geen zin hebben in deze regeling."

Door de relatief kleine bedragen en lage rente valt er voor banken weinig te verdienen, zegt Julian van de Steeg van investeringsplatform BridgeFund.

Qredits verstrekt €8,7 miljoen aan kleinere leningen

Dat ondernemers wel degelijk interesse hebben in kleinere overbruggingskrediet merkt microfinancier Qredits. Het bedrijf heeft voor een vergelijkbare regeling als de KKC ruim 1.100 aanvragen binnengekregen.

Qredits heeft in totaal bijna 8,7 miljoen euro uitgekeerd aan 616 ondernemers.

Lees het volledige verhaal bij het Financieele Dagblad »


Lees meer over de coronacrisis: