Het gerechtshof in Londen heeft bepaald dat de regering van Theresa May parlementaire goedkeuring moet krijgen, voordat Artikel 50 ingeroepen mag worden. Dit is de bepaling die het vertrek van een land uit de Europese Unie in werking stelt.
Donderdagochtend oordeelden de drie rechters, waaronder Chief Justice John Thomas, dat May wettelijk verplicht is om een parlementaire wet goedgekeurd te krijgen, voordat de Europese scheiding in gang kan worden gezet.
Het rechtsbesluit komt twee weken nadat het hof in Londen argumenten heeft aangehoord van advocaten die namens klagers pleitten voor verplichte parlementaire goedkeuring, en vertegenwoordigers van de staat die daar tegenin gingen.
Brexit en Artikel 50
De regering stond op het standpunt dat ze een koninklijk voorrecht kon inzetten om Artikel 50 te activeren – dat is een oud privilege dat de Britse regering de mogelijkheid geeft om actie te ondernemen, zonder eerst parlementaire goedkeuring te vragen.
Premier May wil Artikel 50 uiterlijk in maart 2017 laten ingaan, maar die deadline kan in gevaar komen als het Britse lagerhuis of het Hogerhuis het proces vertraagt.
Politiek verslaggever Sam Coates van The Times stelt dat sommige Britse parlementsleden en leden van het Hogerhuis zullen weigeren goedkeuring te geven, als de regering de details van zijn onderhandingspositie niet vrijgeeft.
Om de EU daadwerkelijk te verlaten moet een lidstaat de Europese Raad, dus de top van de EU en de leiders van de overige lidstaten, formeel op de hoogte stellen van het voornemen uit de unie te stappen. Het Verdrag van Lissabon (2007) bepaalt in artikel 50 dat de partijen dan in twee jaar moeten regelen hoe ze verder gaan.
Regering May gaat in beroep
Een woordvoerder van de Britse regering bevestigde tegenover Sky News dat het besluit van het Londense hof wordt aangevochten. In dat geval wordt de zaak overgedragen aan het Hooggerechtshof in december dit jaar.