Twee advocaten en een jurist stappen mogelijk binnen enkele dagen namens een groep van enkele tientallen klanten van onlinebank bunq naar de rechter. Deze klanten werden slachtoffer van phishing en leden volgens jurist Chizki Loonstein samen miljoenen euro’s schade. Ze verwijten bunq onzorgvuldigheid.

Vrijdag meldden NOS en NRC na onderzoek dat opvallend veel klanten van bunq door oplichterstrucs hun geld verliezen. Beveiligingsmaatregelen die andere banken wel hebben, ontbreken bij bunq en klanten worden in de regel niet gecompenseerd, aldus die mediaberichten.

In een paar dagen heeft zich een groep van ongeveer veertig tot vijftig gedupeerden gemeld, volgens Loonstein. Bij veel van hen “staat het banksaldo op nul”, aldus de jurist. “Als bunq op onze aanstaande sommatie om de gedupeerden volledig schadeloos te stellen niet reageert, zullen wij de groep op zeer korte termijn bijstaan in een gerechtelijke procedure tegen bunq.”

Bunq heeft plicht om klanten te beschermen, volgens juristen

De wet beschouwt de consument als een leek, legt Loonstein uit. “De professionele partij, zoals de wet een bank noemt, moet er van alles aan doen om een consument te waarschuwen: trap er niet in.” Andere banken maken daarom reclame over hoe klanten wel of niet moeten handelen om oplichting te voorkomen, geeft de jurist als voorbeeld.

"Bunq pronkt juist met het feit dat zij anders zijn dan anderen", stelt Loonstein. De bank had een voorbeeld kunnen en moeten nemen aan veiligheidsmaatregelen die bij andere banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank wel in acht worden genomen, stellen de belangenbehartigers.

Veel van de gedupeerden schamen zich erover dat ze in deze situatie terecht zijn gekomen, zegt Loonstein. De advocaten en de jurist spreken van geldbedragen van "vele tienduizenden euro's per geval" die criminelen de klanten van bunq afhandig hebben gemaakt. "Onze oproep is echt: meld je en schaam je niet. Het zijn de criminelen en de bank die zich moeten schamen."

Bunq: veiligheid heeft 'de hoogste prioriteit'

Bunq wil niet reageren "op een 'mogelijke' rechtszaak waarvan wij geen details kennen". De bank benadrukt dat veiligheid bij bunq "de hoogste prioriteit" heeft. "Daarom gebruiken wij geavanceerde technologieën zoals AI, biometrische beveiliging en beveiligde communicatie."

De enige manier om slachtoffer te worden is door zelf je persoons- en inloggegevens af te staan, aldus de bank. "Omdat dit vaak telefonisch gebeurt zeggen we sinds het begin: wij bellen je nóóit." Bunq zegt "24/7" klaar te staan via een SOS-functie van de beveiligde app voor wie hulp nodig heeft.

Topman Ali Niknam zegt de kritiek van slachtoffers van phishingfraudeurs op de klantenservice te begrijpen. "De kritiek gericht op onze klantenservice begrijpen we. Die nemen we graag ter harte. bunq is opgericht met als doel om de gebruiker op de eerste plaats te zetten. Ik vind het daarom ontzettend vervelend sommige mensen teleurgesteld te hebben", schrijft Niknam op netwerkplatform LinkedIn. "We zijn druk bezig met het doorvoeren van verbeteringen en gaan daar de komende tijd nog meer tijd en aandacht aan besteden."

Niknam stelt ook dat bunq contact had met slachtoffers voordat de mediaberichten verschenen. "Voor velen zijn wij nog altijd bezig om geld terug te halen, voor anderen kijken we in hoeverre een coulancevergoeding passend is."

LEES OOK: Nederlandse bedrijven kwetsbaar voor cyberaanvallen van Oost-Europese ‘Cactus-bende’