Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, krijgen vanaf maandag een nieuwe mogelijkheid om hun zaak te laten toetsen.

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) opent dan op verzoek van de banken hiervoor een tijdelijk loket.

Het nieuwe loket staat open voor kleinere mkb-bedrijven die voor een gang naar de rechter mogelijk een drempel ervaren, liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eerder weten.

Banken hangen mogelijk massaclaims boven het hoofd voor de verkoop van de omstreden rentederivaten. Ze vinden echter dat de aansprakelijkheid van problemen per geval moet worden voorgelegd. En dat kan volgens hen goed bij het Kifid.

Wat is een rentederivaat?

Rentederivaten zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico’s van een stijging van de rente af te dekken. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is, hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens claimstichtingen in financiële problemen komen.

Banken gaven volgens waakhond AFM vooraf vaak een te gunstig beeld van de verwachtingen. “Negatieve scenario’s blijven onderbelicht. Cliënten kunnen daardoor onverwacht met tegenvallers worden geconfronteerd, bijvoorbeeld wanneer een derivaat met negatieve marktwaarde voor het einde van de looptijd wordt beëindigd”, stelde de toezichthouder in een rapport.

Woningcorporatie Vestia is het meest beruchte voorbeeld van een bedrijf dat renteproducten van banken heeft gekocht, waarmee gespeculeerd kan worden op een bepaalde ontwikkeling van de rente.

De zogenoemde rentederivaten die Vestia afname, zijn door onder meer Rabobank, ABN Amro en Deutsche Bank ook op grote schaal verkocht aan het mkb. Vraag is of banken daarbij aan hun zorgplicht hebben voldaan en voldoende hebben gewezen op de risico’s van dit soort financiële producten.

Claims lager dan 1 miljoen euro

Het klachteninstituut voor rentederivaten behandelt alleen klachten waarvan de claim niet hoger is dan 1 miljoen euro. De uitspraken zijn bindend.

De banken dragen de kosten van het loket. Wel wordt ondernemers een bijdrage gevraagd in de kosten voor de behandeling van het geschil. Wie in het gelijk wordt gesteld, krijgt deze kosten weer terug.

Banken hebben ongeveer 17.000 rentederivaten uitstaan bij mkb-bedrijven.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl