- Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff begint een adviesbureau: Sue & The Alchemists.
- Ook oud-campagnestrateeg Bas Erlings van de VVD is daarbij betrokken.
- Dijkhoff en Erlings willen de campagnemethoden die ze hebben ontwikkeld bij de VVD aanbieden aan andere organisaties.
Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD.
Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op “gedragsinzicht, strategie en positionering”. Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.
Dijkhoff, ook enkele jaren staatssecretaris van Justitie in Rutte-II, verliet vorige week de Tweede Kamer. Hij werd lange tijd gezien als mogelijk opvolger van VVD-leider Mark Rutte, maar hij maakte in oktober bekend dat hij zich niet meer verkiesbaar stelde.
De liberaal gaat zich met drie anderen fulltime bezighouden met het bureau dat “onder meer de methodiek die ze tijdens de afgelopen verkiezingscampagnes van de VVD hebben ontwikkeld en verfijnd, nu gaat aanbieden aan bedrijven, ngo’s, buitenlandse politieke partijen en artiesten”.
Erlings was betrokken bij acht verkiezingscampagnes voor de liberalen. De twee anderen die Sue & The Alchemists gaan vormgeven, Tom de Bruyne en Astrid Groenewegen, waren in de laatste twee landelijke campagnes van de liberalen op de achtergrond als adviseurs betrokken.
"Degene die het best snapt en meet hoe mensen in hun onderbewustzijn beslissingen nemen, en die hier het best op inspeelt, zal altijd succesvoller zijn dan de concurrentie. We gaan onze klanten helpen betere beslissingen te nemen en meer grip te krijgen op de uitkomsten", zegt Bas Erlings in Adformatie.
Losse, nonchalante stijl
De 40-jarige Dijkhoff maakte in 2010 zijn entree op het Binnenhof, als lid van de VVD-fractie. Die functie vervulde hij vijf jaar, tot hij in 2015 staatssecretaris van Justitie werd. Hij verving Fred Teeven, die opstapte vanwege de bonnetjesaffaire.
In oktober 2017, in de nadagen van het kabinet-Rutte II, volgde hij minister van Defensie Jeanine Hennis op. Die trad af in verband met een mortierongeluk in Mali dat aan twee militairen het leven kostte.
Deze functie vervulde Dijkhoff nog geen maand, want op 26 oktober trad het derde kabinet van Rutte aan. Een dag later werd Dijkhoff gekozen als fractievoorzitter
Dijkhoff stond bekend om zijn losse, volgens sommigen nonchalante stijl. Hij werd in 2017 Politicus van het Jaar, werd door Esquire gekozen tot best geklede man en wist de tv-quiz De Slimste Mens te winnen. Zijn liefde voor carnaval en voetbalclub PSV stak de Brabantse liberaal niet onder stoelen of banken.
Lees meer: Klaas Dijkhoff heeft een briljante comeback nadat Thierry Baudet tovenaar Gandalf citeert
Nieuwe koers voor de VVD
De afgelopen jaren probeerde hij een andere koers uit te zetten voor de VVD: minder individualistisch, met een grotere rol voor de overheid. Sommige plannen die Dijkhoff de afgelopen jaren opperde vielen slecht in de Tweede Kamer, zoals zijn voorstel om criminaliteit harder te bestraffen als het in bepaalde wijken werd begaan.
In 2019 liep zijn imago een deuk op door een affaire met wachtgeld. Dijkhoff had recht op het geld, omdat hij in het vorige kabinet had gezeten, maar kreeg de vergoeding bovenop zijn salaris als Kamerlid. Dat viel slecht, in de Kamer en ook daarbuiten.
Ook ontving hij nog een reiskostenvergoeding, terwijl hij als fractievoorzitter een auto met chauffeur had, iets waar hij naar eigen zeggen niet van bewust was. Het wachtgeld zette hij stop, en de reiskostenvergoeding stortte hij terug.