Sociale media zoals Facebook worden door de rechter als een openbare omgeving gezien. Dat maakt klagen over je werkgever op Facebook of Twitter riskant, signaleert Z24-expert Thomas van Vugt.
Uit een recente uitspraak van de rechtbank in Arnhem blijkt hoe gevaarlijk het voor werknemers kan zijn om zich via sociale media uit te laten over hun werkgever.
Een werknemer van Blokker liet zich negatief uit over zijn baas op Facebook en dat is hem duur komen te staan: de rechter heeft de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang ontbonden zonder een ontslagvergoeding toe te wijzen.
Het feit dat de werknemer zijn excuses heeft aangeboden en het feit dat de werknemer het bericht snel heeft verwijderd, konden de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet voorkomen. In de wet staat namelijk dat een werknemer verplicht is zich als een goed werknemer te gedragen. De kantonrechter vindt dat de beledigingen aan het adres van Blokker niet door de beugel kunnen en dat de grenzen van goed werknemerschap zijn overtreden.
Facebook is openbaar
Tijdens de rechtszaak stelde de werknemer dat Facebook tot zijn privé-domein behoort. De kantonrechter ging niet mee in dat betoog. De rechter vindt dat het privé-karakter van Facebook betrekkelijk is, net zoals het begrip “vrienden”.
De kantonrechter overweegt verder nog dat met het plaatsen van het beschuldigende bericht op Facebook “er het risico van re-tweeten is, welk risico met zich meebrengt dat ook anderen dan de vriendin van werknemer kennis kunnen nemen van het bericht in kwestie”.
De betreffende kantonrechter, kennelijk zelf niet actief op het gebied van social media, verwart hier Twitter met Facebook, maar het idee blijft hetzelfde. Door het “liken” van een bericht op Facebook komt in de timeline van de “vrienden” van de persoon die het bericht “liked” immers een link naar het bericht te staan.
Sociale media in arbeidsovereenkomst
Werknemers maken steeds vaker in sociale media meldingen over hun werk. Sommige meldingen lijken onschuldig, maar de grens tussen wat toelaatbaar is en wat niet is vaak moeilijk af te bakenen. Ook kan het gebeuren dat een werknemer via sociale media al dan niet per ongeluk vertrouwelijke informatie over zijn werk prijs geeft.
Indien een werkgever een personeelslid om die reden zou willen ontslaan, zal hij moeten aantonen dat de betreffende werknemer over de schreef is gegaan. Dat is niet in alle gevallen even makkelijk. Daarom doen werkgevers er goed aan om een sociale media-bepaling in de arbeidsovereenkomst op te nemen. De
werknemer is er dan goed van op de hoogte van wat mag en wat niet mag, zodat het voor werkgevers makkelijker zal zijn werknemers aan te spreken op verkeerd gebruik van sociale media.
Thomas van Vugt is advocaat bij AMS Advocaten waar hij zich onder meer bezig houdt met ondernemingsrecht en huurrecht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl