De kinderopvangtoeslag voor ouders met midden- en hogere inkomens gaat per 1 januari 2014 omhoog. Het kabinet maakt hier 100 miljoen euro voor vrij.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De lagere inkomens werden al eerder ontzien. Daarvoor is in de begroting 50 miljoen gereserveerd.
100 miljoen extra
Het kabinet trekt volgend jaar 100 miljoen extra uit voor kinderopvang. Het geld komt uit meevallers. De helft ervan wordt gebruikt om de kinderopvangtoeslag te verhogen voor ouders met een inkomen tussen 47.000 en 105.000 euro. De toeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd.
De andere 50 miljoen is bestemd om ouders met een inkomen vanaf 105.000 euro weer recht te geven op een vaste vergoeding van 18 procent voor de kosten van opvang van hun eerste kind. Eerder was afgesproken dat de groep vanaf circa 115.000 euro per jaar geen toeslag meer zou ontvangen.
Geen steun voor motie
Asscher voert hiermee een motie uit die PvdA en GroenLinks vorige week indienden in gewijzigde vorm. Met die motie had het kabinet problemen omdat de dekking niet aan de regels voldeed. Ook VVD en diverse oppositiepartijen wilden de motie niet steunen.
Kinderopvang minder gebruikt
In de kinderopvang is geld over omdat steeds minder ouders door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag gebruik maken van de voorziening. De Kamer heeft er al diverse malen op aangedrongen de meevallers te gebruiken om de bezuinigingen deels terug te draaien. De dure opvang maakt het voor ouders minder aantrekkelijk om met zijn tweeën te gaan werken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl