- De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open.
- Kinderen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, het personeel wel.
- Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.
De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend.
Voor de bso’s gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel.
Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.
De bso’s waren wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen en contact zouden hebben. Ook noodzaakte de sluiting ouders om thuis te blijven werken.
De kinderopvang en de basisscholen gingen begin februari al weer open. Die waren sinds medio december dicht, net als het voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school.
'Goed nieuws voor kinderen en ouders dat bso weer opengaat'
Loes Ypma, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, noemt het goed nieuws voor kinderen en ouders dat de buitenschoolse opvang vanaf maandag weer helemaal opengaat. "We zijn blij dat de openstelling naast de scholen en dagopvang nu ook voor de bso geldt", zegt Ypma.
"Kinderen ontwikkelen zich door te spelen met andere kinderen. Zij hebben maandenlang zonder die stimulerende en speelrijke omgeving van de kinderopvang moeten doen, die hun structuur en uitdaging biedt. Daar hebben we ons soms ook best zorgen om gemaakt", zegt Ypma.
Tegelijkertijd zorgt de heropening van de opvang voor schoolgaande kinderen ook voor veel opluchting bij ouders, ziet Ypma. "Voor ouders was het ook ontzettend ingewikkeld om thuis te werken en ook nog onderwijs en zorg te combineren. Dat heeft bij best wel veel ouders tot stressvolle situaties geleid. Dus het is goed dat er nu weer ruimte is voor ontspanning."
Alert blijven op coronabesmettingen
Naast kinderen en ouders zijn ook de pedagogisch medewerkers erg blij met het nieuws. "Zij hebben de kinderen natuurlijk echt gemist al die maanden."
Ook de woordvoerder van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vindt het fijn dat de kinderopvang weer helemaal opengaat. "Al willen we niet te hard juichen omdat de ziekenhuizen nog steeds vol liggen en het voor veel beroepsgroepen nog steeds moeilijk is".
Ook de koepel van basisscholen PO-Raad is verheugd over de opening voor de ouders, maar vooral voor de kinderen. "Zij krijgen zo weer iets meer regelmaat. Het zal echter nog niet 'normaal' zijn. Zowel onderwijs als opvang moeten alert blijven op besmettingen met het covidvirus", aldus de raad.
Grote hoeveelheid opzeggingen
De voorzitter van de Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) Mylan de Groot vindt het fijn dat de bso weer open kan, maar benoemt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de grote hoeveelheid opzeggingen die er de afgelopen tijd gedaan zijn bij de opvang. "We hebben zorgen over ondernemers die onder druk zijn komen te staan", zegt De Groot.
Tegelijkertijd is er volgens hem voor de medewerkers een groter risico op besmettingen, omdat groepen kinderen van verschillende scholen bij de bso met elkaar mengen.
"Ook de medewerkers van bso moeten daarom in aanmerking komen om voorrang te krijgen voor een vaccinatie net als in de zorgsector."
Logistieke operatie
Volgens Ypma wordt het nog een "flinke logistieke operatie" om te zorgen dat de bso weer open kan. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met ouders, en moeten medewerkers worden ingepland.
Ook wordt er gewerkt aan aanvullende locatie-specifieke coronamaatregelen, om het mixen van kinderen van verschillende scholen zoveel mogelijk te beperken.
"Ik zie voorbeelden waarbij iedere groep een eigen ingang heeft, of verschillende looproutes in de opvang. Dat maakt de kans op een besmetting en een eventuele groep die in quarantaine moet kleiner", aldus Ypma.
Lees meer over coronavaccins:
- Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar
- Waarom het coronavaccin van Janssen een heel goede optie is, ook al leken de vaccins van Pfizer en Moderna in eerste instantie effectiever
- Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen