- Noord-Korea treedt de afgelopen tijd harder op tegen buitenlandse invloeden.
- Nieuwe wetten richten zich op het inperken van buitenlandse media, maar ook het verbieden van straattaal, kleding en bepaalde haarstijlen.
- Experts vertellen Insider dat dit het gevolg is van de coronapandemie en de mislukte diplomatieke onderhandelingen van Noord-Korea met de VS en Zuid-Korea.
Het Noord-Koreaanse regime treedt hard op tegen buitenlandse films en straattaal. Dit maakt onderdeel uit van een nieuwe kruistocht tegen buitenlandse invloeden en gedrag dat als een bedreiging wordt gezien voor de macht van de heersende elite.
Of zoals de grote leider Kim Jong-un het noemt: een ‘gevaarlijk vergif’ voor de Noord-Koreaanse samenleving.
Recent aangenomen Noord-Koreaanse wetten zijn strikt en overtredingen worden zwaar bestraft, al is de handhaving onvoorspelbaar.
De Zuid-Koreaanse online krant Daily NK meldt op basis van een netwerk aan informanten in het buurland, dat afgelopen zomer “geverfd haar, oorbellen, spijkerbroeken en kleren met buitenlandse bedrukkingen” in de ban zijn gedaan.
Celstraf voor straattaal
Afgelopen december meldde Daily NK ook al dat de Noord-Koreaanse overheid een strenge nieuwe wet tegen 'antireactionaire gedachtes' instelde. Deze is bedoeld om buitenlandse invloeden, zoals films, muziek en straattaal, te verbieden. Overtreders krijgen afhankelijk van de zwaarte van hun 'misdaad' grote geldboetes, gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.
Twee maanden geleden stuurde de Noord-Koreaanse leider Kim een brandbrief naar de jeugdtak van zijn partij, waarin hij de jeugdafdeling aanspoorde om korte metten te maken met de "negatieve wortels en het giftige onkruid" in het land. Hieronder schaarde hij "woorden en daden, haarstijlen en kleding" van de Noord-Koreaanse jeugd.
Bepaalde kapsels aanpakken en verbieden: het lijkt een vreemde fixatie van de Noord-Koreaanse regering. Maar volgens onderzoeker Peter Ward is dit zo gek nog niet in de gedachtegang van het repressieve regime: "Eerst zijn het de kapsels, dan komen lifestyle-keuzes, dan de waarden en dan vanzelfsprekend de fundamentele vragen over macht, kapitaal en de manier waarop de samenleving is opgebouwd."
Na de publicatie van Kims brandbrief waarschuwde de Noord-Koreaanse staatskrant Rodung Sinmun voor de "exotische en decadente levensstijl" van het kapitalisme. Ook riep dit medium burgers op om waakzamer te zijn "voor de minste tekenen van kapitalistische uitingen" en te "vechten om ze uit te roeien".
Noord-Korea treed dus hard op tegen buitenlandse invloeden. De vraag is: waarom? En: waarom nu?
'Instellen van hernieuwde sociale controle in lastige tijden'
Deskundigen zeggen tegen Insider dat Noord-Korea zich terugtrekt na de mislukte diplomatieke onderhandelingen van Noord-Korea met de VS en Zuid-Korea, alsook vanwege de coronapandemie.
Net zoals in andere landen gaf de coronacrisis, en de sluiting van de grenzen, de Noord-Koreanse economie een harde klap. Waar buurlanden als China weer zijn opgekrabbeld, worstelt het geïsoleerde Noord-Korea nog altijd met corona.
Terwijl Noord-Korea zich verder afsloot voor de buitenwereld, trad het regime van Kim intern ook hard op met nieuwe wetten tegen 'illegale' activiteiten, kleding en materialen.
"Dit gebeurt deels omdat de partij haar macht wil tonen tegenover de bevolking. De sociale controle wordt vergroot in lastige tijden", legt Jenny Town uit. Zij is is onderzoeker bij de internationale beleidsdenktank van het Stimson Center. "We zien dit soort hardhandige optredens vaker als er de interne moeilijkheden toenemen", legt ze uit. Want dit zijn tijden waarin de regering onder druk komt te staan.
Choi Jong-hoon, een Noord-Koreaanse vluchteling, onderschrijft de analyse van Town. "Hoe zwaarder het leven, des te strenger worden de wetten en de straffen."
Hoewel de coronapandemie de Noord-Koreaanse economie verder verzwakte, bood de lockdown ook een kans voor het dictatoriale regime. Door de grenzen te sluiten kon de beperkte stroom aan buitenlandse informatie verder worden afgeknepen.
Trump en Kim Jong-un
Na een gespannen jaar vol angsten voor een nucleair conflict op het Koreaanse schiereiland, veranderde de situatie in 2018. Toen ontmoetten de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un elkaar in Singapore. Twee andere ontmoetingen volgden, in Vietnam en bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.
Naast deze opvallende ontmoetingen tussen een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider, leek ook de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea te verbeteren. K-pop-sterren traden in de zomer van 2018 op voor Kim in Pyongyang en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bracht niet veel later een bezoek aan het buurland.
Aan die periode van toenadering kwam een einde, nadat onderhandelingen tussen Noord-Korea aan de ene kant en de VS en Zuid-Korea anderzijds, strandden op onoverkomelijke obstakels, en de gesprekspartners teleurgesteld afdropen.
"De dingen liepen niet zoals Kim Jong-un had gehoopt", legt Noord-Korea-expert Jean Lee van het Wilson Center uit. Daardoor "moest hij zijn boodschap veranderen en burgers duidelijk maken dat Noord-Korea niet klaar is om zich open te stellen."
De 'Grote Leider' wil nu weer "controle over de levens van Noord-Koreanen" krijgen en ook "de manier waarop zij hun informatie over de wereld krijgen", aldus Lee. Collega Town voegt toe dat in dit proces ook duidelijk gemaakt moet worden welke informatie "fout" en "schadelijk" is.
'Regels strenger maken en handhaven'
De recente repressiecampagne om buitenlandse invloeden te elimineren is niets nieuws. Onder Kims vader en grootvader vonden dergelijke campagnes ook regelmatig plaats.
Voor dictaturen als Noord-Korea is het vinden van een juiste balans tussen repressie en openheid belangrijk om de economie te stimuleren en tegelijkertijd de bevolking in bedwang te houden.
"Kim Jong-un erkent dat als hij de economie wil laten groeien zodat het land zich kan ontwikkelen, hij Noord-Korea moet openstellen", zegt Lee. "Maar het risico is dan dat hij een deel van zijn controle over de bevolking verliest."
"Noord-Korea heeft de bevolking een wereld voorgespiegeld met een specifiek verhaal", legt Lee uit. "Daardoor bestaat er een risico dat burgers, als zij met de echte wereld in aanraking komen, erachter komen dat dit verhaal niet klopt. En dat risico wil Noord-Korea niet nemen. Als de situatie fragiel is, politiek of economisch, dan zie je dat de leiders strenger optreden."
Lees meer over Noord-Korea:
- Dit gebeurt er als een Noord-Koreaanse atoombom op Amsterdam valt
- Waarom Noord-Koreanen vaak huilen op foto’s met Kim Jong-un, volgens hoogleraar Remco Breuker
- Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven
- Het mysterieuze leven van de 3 vermeende kinderen van Kim Jong-un
- 24 foto’s die de obsessie van Noord-Korea voor grote en rare gebouwen laten zien
- Van de Pyongyang Touch tot de Azalea 3, dit zijn de smartphones die Noord-Koreanen wel mogen gebruiken