Een consument betaalt in de supermarkt gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. Hoe is die prijs opgebouwd? 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek biedt woensdag een inkijkje in de productieketen van kipfilet. Voor een kilo betaalde de Nederlandse consument vorig jaar in doorsnee 8,17 euro bij de supermarkt. Dat is 1,20 euro meer dan vijf jaar geleden.

Opvallend is dat bijna de helft van die prijs helemaal niets te maken heeft met het fokken en slachten van de kip. De btw van 6 procent, de handelsmarges en het afdekken van handelsrisico’s zijn goed voor zo’n 44 procent van de verkoopprijs in de winkel.

De slachterijen slijten een kilo kipfilet voor gemiddeld 4,40 euro aan supermarkten, ongeveer 56 procent van de prijs. En die slachterijen kopen de vleeskuikens — want kipfilets komen uit de borstkap van vleeskuikens — voor 0,89 euro per kilo in bij de boer.

Gemiddelde-prijzen-in-productieketen-vleeskuiken-borstkap-kuikenfilet-en-kipfilet-2014-15-08-31

Kipfilet gaat dus bijna tien keer over de kop voordat het verpakt en wel in de supermarkt belandt. Volgens het CBS komt dat ten dele omdat het best arbeidsintensief is om de borstdelen van vleeskuikens te halen. Voor een kilo kipfilet is vijf kilo aan vleeskuiken nodig.

Overigens worden ook andere delen van het vleeskuiken gebruikt, zoals de vleugels, poten en organen. Maar de borstdelen zijn het duurste stukje van de kip.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl