- Een groep wetenschappers slaagde erin om met medicijnen de geamputeerde poten van tientallen Afrikaanse klauwkikkers terug te groeien.
- Ook het menselijk lichaam kan weefsel teruggroeien, maar het is nog niet bekend hoe dat ingezet kan worden voor missende ledematen.
- Volgens de wetenschappers is de volgende mijlpaal het repliceren van hun resultaten bij zoogdieren, alvorens proeven op mensen te overwegen.
- Lees ook: Onderzoekers vonden een manier voor de eerste levende robot om zichzelf te reproduceren
Bij tientallen kikkers zijn geamputeerde achterpoten volledig teruggegroeid. Dit is het resultaat van een recente studie waarbij de kikkers een cocktail van medicijnen toegediend kregen. Wetenschappers noemen het een positief teken en opperen dat de mens misschien ooit ook in staat zal zijn geamputeerde ledematen terug te groeien.
De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Advances. Onderzoekers amputeerden de achterpoten van 115 vrouwelijke Afrikaanse klauwkikkers en verdeelden ze in drie subgroepen, waarbij de derde groep een mengsel van vijf medicijnen kreeg toegediend.
De wetenschappers zeiden dat elk van de vijf medicijnen een specifiek effect teweegbracht, zoals het remmen van ontstekingen of het stimuleren van weefselgroei. Na 18 maanden hadden de kikkers in de derde categorie hun ledematen volledig teruggegroeid.
Net als bij salamanders, zeesterren, hagedissen en bepaalde vissen, zijn kikkervisjes in staat lichaamsdelen terug te groeien. De volwassen Afrikaanse klauwkikkers die in de studie werden gebruikt, hebben dat vermogen normaal gesproken niet, zo verklaarden de onderzoekers. Hun regeneratieve vermogen is vergelijkbaar met dat van de mens.
De hergroeide ledematen hadden spieren en botten, en waren goed genoeg voor functioneel gebruik, aldus de onderzoekers. Tegelijkertijd zeiden ze ook dat er "ruimte is voor verbetering" van de behandeling, vooral bij het teruggroeien van de zwemvliezen en de lange tenen van de kikkers.
Zoogdieren zijn als volgende aan de beurt
Tegen het Amerikaanse NBC News vertelde hoofdonderzoeker Dr. Michael Levin, de directeur van het Center for Regenerative and Developmental Biology aan de Tufts University, dat de positieve resultaten afkomstig waren van de allereerste medicijnencocktail die zijn team toediende. "Dit maakt me erg blij, want dit was onze eerste gok. Stel je eens voor hoe de geoptimaliseerde versie er in de toekomst uit gaat zien."
Volgens de wetenschappers is de volgende mijlpaal het repliceren van hun resultaten bij zoogdieren, alvorens proeven op mensen te overwegen.
Mensen en zoogdieren beschikken van nature over een regeneratief vermogen, aldus de onderzoekers. Zo kunnen we haar- en huidcellen teruggroeien en beschadigde inwendige organen genezen. Kinderen kunnen soms ook geamputeerde vingertoppen teruggroeien.
"Cellen weten al hoe ze alle organen in je lichaam moeten aanmaken: dat hebben ze al eens gedaan tijdens de embryonale ontwikkeling, en die capaciteiten zijn er nog", zei Levin tegen CNBC.
De vraag is hoe we dat vermogen in onze cellen kunnen heractiveren, zeggen de wetenschappers. Ze hopen dat hun studie helpt bij het identificeren van wat er nodig is om die reactie op gang te brengen.