Veel bedrijfsmiddelen zijn te leasen. Het voordeel: geen hoge investeringskosten en maandelijks een vast bedrag aan aflossing. Leasen is daarmee gunstig voor je werkkapitaal en zeker niet moeilijk. Als je weet welke keuzes je moet maken. Gebruik hiervoor de Leasecalculator.

Het meest geleaste bedrijfsmiddel in Nederland is de auto. Daarom nemen we dat in dit artikel als voorbeeld. Financieel regisseur Patrick Kok van de Twentse Accountants helpt je op weg.

1. Kies je merk

Meteen de leukste stap: welke auto wil je gaan rijden? Elektrisch of niet-elektrisch? Welke opties? Wat is de daarbij horende cataloguswaarde van de auto? Bij lease hoort altijd een termijn, of dat nou 12 of 48 maanden is. Het betekent dat je om de zoveel tijd van merk kunt wisselen. Patrick Kok: “Zo rijd ik graag Volvo maar mijn compagnon zweert bij BMW.”

2. Wil je eigen geld inleggen?

Het voordeel van leasen is dat je geen hoge aanschafkosten hebt, maar per maand een klein bedrag betaalt/aflost. Leasen is zodoende goed voor je werkkapitaal en balans. Maar heb je nog een potje met geld achter de hand zonder bestemming? “Dan kan het slim zijn om dat geld in te brengen als je een auto least,” aldus Patrick Kok. “Hoe meer eigen geld je erin stopt, hoe lager je maandlasten zijn. Maak altijd deze afweging: kun je dit geld ook in iets anders investeren zodat het meer oplevert? Zo ja, dan is dat vaak de betere optie.”

3. Hoe lang wil je de auto rijden?

Elke jaar een nieuwe auto, wie wil dat niet? Maar voor die luxe betaal je wel de hoofdprijs. Kok: “Hoe korter de looptijd van de lease, hoe hoger je maandbedrag. Ik lease mijn auto voor vier jaar, 48 maanden dus. Dan is het maandbedrag 4 keer lager dan als ik voor 12 maanden zou leasen.”

4. Nu minder betalen en straks meer?

Zit je nu even krap bij kas? Kies dan voor een eenmalige verhoogde slottermijn. De laatste aflossing is dan een paar duizend euro hoger, maar je maandbedrag gaat met honderden euro’s omlaag. Patrick Kok: “Dit zou ik adviseren aan wie nu elke cent hard nodig heeft, bijvoorbeeld startende ondernemers.”

5. Operational of financial lease?

Patrick Kok: “Als financieel adviseur krijg ik van klanten de meeste vragen over operational en financial lease. Wat is het verschil? En bovenal: wat is voor mij het beste? Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het geleasde bedrijfsmiddel. Dit betekent dat zij ook zorgen voor onderhoud, verzekering etc. Maar daar betaal je wel extra voor. Bij financial lease word je aan het eind van de leaseperiode juridisch eigenaar van het middel, maar economisch eigenaar bij het aangaan van de verplichting. Het betekent dat je gedurende de looptijd zelf opdraagt voor onderhoud en verzekering. Je weet van te voren niet hoe hoog deze kosten zullen zijn. Het kan dus mee- maar ook tegenvallen!”

Gouden tip: Zeg je contract niet tussentijds op. Patrick Kok: “Dit is zeer onvoordelig. De leasemaatschappij zal je een behoorlijke boete opleggen. Weet je niet zeker hoe lang je de leaseauto wilt rijden, kies dan voor een kortere looptijd.”

Snel kijken wat je mogelijkheden zijn voor een zakelijke lease? Gebruik dan de Leasecalculator van ING.