- Het jaar 2022 staat in het teken van hogere rentes in de VS en de aanhoudende invloed van stijgende prijzen.
- Op de beurs zal dit op sectorniveau grote gevolgen hebben.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem geven aan wat de belangrijke punten zijn om op te letten in de aanloop naar het nieuwe kwartaalcijferseizoen.
- Lees ook: Gaan haviken bij de centrale bank aandelenbeleggers het leven zuur maken in 2022? Let op deze signalen
ANALYSES – Aandelenmarkten werden afgelopen week verrast, toen bleek dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk sneller dan verwacht op de monetaire rem wil trappen.
Sindsdien zijn belangrijke aandelenindices in de VS iets onder de oude recordniveaus gezakt, maar opvallend is vooral de onderliggende verschuiving op sectorniveau.
De markt reageerde aan het begin van deze week met duidelijke rotaties binnen het aandelenuniversum. Hierbij werden groei-aandelen ingeruild voor waarde-aandelen.
Het perspectief van mogelijk vier renteverhogingen in de VS dit jaar raakt vooralsnog vooral bedrijven die veel baat hebben gehad bij goedkope financiering van investeringen gericht op toekomstige groei.
De rotatie van groei- naar waarde-aandelen is goed te zien in de onderstaande grafiek. Hierin zie je dat groei-aandelen (groene lijn) na nieuws over de Federal Reserve dalen en waarde-aandelen enigszins oplopen (gestippelde lijn). Dit hebben we gemarkeerd met de rode pijl in de grafiek.

Als je de prestaties van zowel groei- als waarde-aandelen meet vanaf het begin van het vierde kwartaal van 2021 (zie de cirkel in de grafiek) komen het rendement in beide gevallen uit op 7 procent.
Echter, de groeiaandelen hebben in een paar dagen tijd hun voorsprong ten opzichte van de waarde aandelen ingeleverd. Dat getuigt van een herpositionering binnen portefeuilles of op zijn minst een verschuiving van de aandacht van speculanten.
Beleggers willen weten of bedrijven hogere kosten kunnen doorberekenen
De vraag voor de komende weken is of de verschuiving van de sectorvoorkeuren bij beleggers doorzet. Als daar meer duidelijkheid over is, zullen er ook op het niveau van individuele aandelen nieuwe kansen opduiken.
Vooralsnog lijken beleggers meer toekomst te zien voor bedrijven die hun propositie naar de consument niet beschadigd zien worden door een combinatie van hogere rentes en inflatoire krachten.
De sectoren die het minst negatief beïnvloed worden door de onzekere factoren, zijn momenteel de financials en de energiesector. Hogere rentes en hogere energiekosten kunnen het makkelijkst worden opgevangen door banken, verzekeraars en oliegiganten.
Vanaf eind deze week zal dit ook een belangrijk punt van aandacht zijn voor het nieuwe kwartaalcijferseizoen waarmee het boekjaar 2021 wordt afgesloten. Hierbij zijn een paar zaken van belang.
Het jaar 2021 kenmerkte zich enorme stijgingen van de omzetten en winsten van bedrijven, mede vanwege de gunstige vergelijkingsbasis met het uiterst zwakke coronajaar 2020. Dit zal ook voor het vierde kwartaal van afgelopen jaar nog een rol spelen.
Zo wordt er volgens databureau Factset voor de bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500-index voor het slotkwartaal van 2021 gerekend op een gemiddelde winstgroei van 22 procent.
In de onderstaande tabel is te zien dat deze groei weliswaar minder sterk is dan in de eerste drie kwartalen van 2021, maar per saldo gaat het nog altijd om een forse stijging.

Analisten zullen volgen of bedrijven aan de winstverwachtingen voldoen, maar daarbij zal vooral gekeken worden naar de manier waarop ondernemingen met de stijgende inkoopkosten omgaan. Die lopen uiteen van duurdere grondstoffen, tot stijgende arbeidskosten en hogere kosten voor transport.
Veel bedrijven hebben de hogere inkoopprijzen tot nog toe in ieder geval deels kunnen doorberekenen in de verkoopprijzen. Maar hoe ziet het plaatje er in de nabije toekomst uit op het gebied van kostenstijgingen en hogere financieringskosten? En welke prijsstrategie willen bedrijven hanteren? De verwachtingen die bedrijven afgeven voor de komende maanden zullen hierbij cruciaal zijn.
Naarmate het sectorbeeld zich verder uitkristalliseert, zullen ook individuele uitblinkers een scherper profiel krijgen. Nieuwe tips komen weer vanaf volgende week, lees ook dan onze column!
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.