De Kiesraad (centraal stembureau) heeft haar besluit over welke partijen mee mogen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, uitgesteld.

Eigenlijk had de Kiesraad dat vrijdagmiddag om 16.00 uur bekend willen maken. Maar de raad voert nog steeds gesprekken met enkele partijen die op het laatste moment nog niet aan de voorwaarden voor deelname voldeden.

Dit is nog niet eerder voorgekomen, aldus de voorzitter van de Kiesraad. Het is nog niet bekend op welk tijdstip de beslissing wel volgt.

Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart willen 31 partijen meedoen. Zij leverden maandag hun lijst kandidaten in. Dat maakte de Kiesraad (het centraal stembureau) dinsdag bekend. Bij negentien partijen, waaronder het CDA, werden echter tekortkomingen geconstateerd. Zij hadden nog tot deze vrijdag 15.00 uur de tijd om alle formaliteiten op orde te maken.

Recordaantal partijen

Een recordaantal van 81 partijen toonde aanvankelijk interesse om mee te doen. Maar ruim de helft van die partijen valt dus om uiteenlopende redenen af. Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee, terwijl 48 partijen zich eerder hadden laten registreren.

Meerdere partijen die hun lijst inleverden, kregen te horen dat ze nog niet alle formaliteiten in orde hebben. Nieuwe partijen moeten bijvoorbeeld voldoende ondersteuningsverklaringen inleveren. Voor partijen die in gebreke zijn gebleven is nog tot vrijdag tijd om deze 'verzuimen', zoals de Kiesraad het noemt, te herstellen. Vrijdagmiddag wordt bekend wie er mee mag doen. Partijen die dan worden afgewezen, kunnen echter nog in beroep gaan.

De gevestigde partijen moeten het ditmaal onder meer opnemen tegen enkele afsplitsingen die zich nu zelfstandig in de strijd werpen. DENK, Voor Nederland, de Vrijzinnige Partij en Nieuwe Wegen doen allevier een poging nu op eigen kracht een zetel te verwerven. Ook nieuwkomers als Artikel 1 van Sylvana Simons, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet en GeenPeil doen een gooi.

De Piratenpartij, MenS en Spirit en JEZUS LEEFT dongen al eerder tevergeefs mee naar een Kamerzetel. Een andere oude bekende, het Trots op Nederland waarmee Rita Verdonk ooit kortstondig furore maakte, probeert het ook weer eens - zij het zonder Verdonk.

Ook als de 31 overgebleven partijen allemaal de laatste drempels weten te nemen, passen ze ruimschoots op het gewone stembiljet. Een extra breed biljet, dat tot verstopte stembussen had kunnen leiden, blijkt niet nodig.