- Crowdfundingplatform Kickstarter loopt zich warm voor de blockchain.
- Volgens Kickstarter kan straks zelfs de concurrentie gebruikmaken van zijn open-source tools.
- Kickstarter wil inspelen op de opkomst van zogenoemde ‘gedecentraliseerde autonome organisaties’ die aan fondsenwerving doen om projecten te financieren.
- Lees ook: Beleggen buiten toezicht van de AFM: hoe riskant is dat eigenlijk? 11 punten om op te letten
Crowdfundingplatform Kickstarter, bekend van projecten als Oculus VR en Peloton, gaat zich inlaten met blockchaintechnologie die voor cryptovaluta wordt gebruikt. Dat is helemaal in lijn met de opkomst van zogenoemde gedecentraliseerde autonome organisaties (decentralized autonomous organizations, DAO’s), ofwel financieringsprojecten die via blockchains (digitale logboeken van cryptofora) worden geregeld.
“We zijn op een beslissend moment voor alternatieve bestuursmodellen aanbeland. En we geloven dat we dit kunnen bevorderen door de inzet van blockchain”, schrijven oprichter Perry Chen en CEO Aziz Hasan van Kickstarter op een woensdag verschenen blogpost. Persbureau Bloomberg maakte als eerste melding maakte van de voorgenomen migratie naar de blockchain.
Kickstarter wil blockchain adopteren
Sinds 2009 is er op het crowdfundingplatform van Kickstarter voor zo’n 6 miljard dollar (omgerekend 5,3 miljard euro) aan geld opgehaald door ondernemers voor nieuwe projecten. Nu wil Kickstarter met een eigen bedrijf een crowdfundingsysteem op de Celo blockchain zetten.
Is dat eenmaal voltooid, dan wil Kickstarter naar het nieuwe blockchainsysteem migreren. Open-source tools zullen beschikbaar komen “voor samenwerkende partijen, onafhankelijke deelnemers en zelfs concurrenten van Kickstarter”, schrijven Chen en Hasan.
In de markt voor cryptovaluta (nu goed voor ruim 2.000 miljard dollar) is sinds kort een opleving te zien van DAO's, ofwel groepen gebruikers van cryptofora die fondsen werven voor specifieke projecten.
Een opmerkelijk voorbeeld daarvan is ConstitutionDAO, een groep mensen die gezamenlijk een bod wilde doen op één van de dertien overgebleven exemplaren van de Amerikaanse grondwet die vorige maand bij Sotheby's onder de hamer ging. Durfkapitalist Andreessen Horowitz zei eerder dat DAO's een "enorme impact" zullen hebben op de volgende fase van het internet.
Een DAO "stelt online gemeenschappen in staat om zich te vormen, middelen te delen en te coördineren om een gemeenschappelijk doel te bereiken - dit alles via een in softwarecode vastgelegde serie van afspraken en gedragsregels", vertelde cryptopartner Ali Yahya van a16z eerder tegen Insider.
Zo'n groepsreglement dat in softwarecode is vastgelegd, draait op blockchaintechnologie en handhaaft de regels van de groep. Het is goedkoper en sneller op te zetten dan bijvoorbeeld het oprichten van een BV als bedrijfsvorm, zei Yahya. De komende weken publiceert Kickstarter een whitepaper met daarin de contouren van de technologie en de plannen voor de protocollen.
Een belangrijke vraag is wel wat de juridische status van DAO's is. Daar worstelen overheden nog flink mee, aangezien tal van zaken rond juridische aansprakelijkheid en de fiscale status van DAO's onduidelijk zijn. De Amerikaanse overheid heeft hierbij al een aantal keer ingegrepen.