Een nieuwe keuken is een flinke investering. Een keuken kost gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 euro.
Hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent, hangt van veel factoren af, zoals je budget, de grootte van de keuken, de gebruikte materialen, de inrichting en de gekozen inbouwapparatuur.
Gezien de hoge prijs is het verstandig om niet zomaar met de eerste de beste partij in zee te gaan. Met een slimme aanpak kun je duizenden euro’s besparen, want de kosten kunnen enorm uiteenlopen.
Mandemakers is marktleider
Volgens het CBS telt ons land momenteel 930 keukenzaken, verdeeld over diverse winkelketens. Dat lijkt een ruim aanbod, maar naar schatting is bijna de helft van de markt in handen van één partij: De Mandemakers Groep uit Waalwijk.
Dit familiebedrijf bezit meer dan 250 keukenwinkels en is eigenaar van 15 verschillende winkelformules, waaronder Mandemakers, Brugman, Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, Keukenloods, Grando, Tulp en woonwinkel Piet Klerkx. Deze bedrijven zijn tezamen goed voor een jaaromzet van circa 1,5 miljard euro.
"Mandemakers voert diverse merken, elk met een eigen sausje erover", vertelt Fred Rutgers, retailspecialist en retailtrendwatcher. "Elke formule wordt anders in de markt gezet, maar alles wordt wel goed op elkaar afgestemd."
En dat resulteert in relatief hoge prijzen
Of hiermee sprake is van een normale markt met een gezonde concurrentie kun je je dus afvragen. "Mandemakers heeft in Nederland een behoorlijk dominante positie. Hierdoor komen de prijzen voor een keuken redelijk met elkaar overeen en liggen ze hoger dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Duitsland, waar meer schaalgrootte en concurrentie is", meent Rutgers.
Volgens marketingdeskundige Paul Moers zijn keukens ook relatief duur omdat monteurs na plaatsing van een keuken vaak terug moeten komen omdat er iets mis is. "Veel keukenleveranciers hebben hun supply chain niet goed op orde. Er worden bijvoorbeeld deurtjes in een verkeerde maat besteld of in een verkeerde kleur. Die extra kosten omdat een monteur opnieuw moet langskomen, worden in de prijs verwerkt."
Ook Rutgers heeft het gevoel dat de 'faalkosten' van Nederlandse keukens relatief hoog zijn. Het is dus zaak om als consument goed op te letten. Hoe kun je besparen op je aankoop?
1. Ga goed voorbereid op pad
Een succesvolle aanschaf van een keuken valt of staat met een gedegen voorbereiding. Meet de ruimte goed op, zorg dat je weet hoeveel je te besteden hebt en zet al je wensen op een rij. Welke indeling wil je? En welke apparatuur heb je nodig?
Verdiep je ook in de prijzen en modellen van keukenapparatuur, zoals vaatwassers en koel/vriescombinaties. Keukenleveranciers willen vaak de nieuwste modellen plaatsen, terwijl oudere, wat goedkopere modellen vaak nog gewoon leverbaar zijn.
2. Laat je niet onder druk zetten
'Black Friday. Tot wel 50 procent korting op jouw droomkeuken!' 'Alles moet weg! Korting tot 70 procent!' 'Keuken: 50 procent korting én een scooter cadeau'... Keukenzaken laten je graag geloven dat de korting waarmee ze klanten lokken alleen vandaag geldig is.
Toch is het verstandig om er een nachtje over na te denken en prijzen te vergelijken. Het gaat immers niet om een rolletje pepermunt. Laat je dus niet onder druk zetten om vandaag nog die handtekening te zetten.
3. Trap niet in trucs
"Keukenleveranciers hebben de best getrainde verkopers van de Nederlandse detailhandel", meent Fred Rutgers. Hij verwijst naar de DMG Academy, een eigen opleidingsinstituut van De Mandemakers Groep, waar verkopers een uitgekiend trainingsprogramma volgen.
"Alle psychologische trucs worden uit de kast getrokken. Verkopers zijn in staat om keukens op een verschillende manier aan te prijzen, afhankelijk van het type klant. Bij de ene klant zullen ze inzetten op de prijs, bij de andere op innovatie of duurzaamheid. Het is een geoliede machine."
Een veel gebruikte truc is dat de verkoper zegt dat hij echt niet nóg meer korting kan geven, maar wel bereid is om met de manager te bespreken of er heel misschien toch nog iets van de prijs af kan. Na een tijdje keert hij terug met een 'fantastisch aanbod'. Hij meldt erbij dat hij echt heeft moeten onderhandelen en dat dit de bodemprijs is, maar dat die korting alleen vandaag geldt.
Hoe geloofwaardig dit ook klinkt; het is toch verstandig om hier niet voor te zwichten. "Consumenten laten zich vaak leiden door hun emoties. Probeer niet in de verleiding te komen om snel je handtekening te zetten. De dag erna is er echt ook nog wel korting te krijgen. En anders krijg je dat wel bij de concurrent", zegt Rutgers.
4. Wees alert op annuleringskosten
Zoals gezegd worden consumenten vaak onder druk gezet om snel een bestelling te doen. Maar wat er vaak niet bij wordt gezegd is dat veel keukenzaken annuleringskosten in rekening brengen als je daarna onder de koop uit wil. Deze kunnen oplopen tot wel 30 procent van het aankoopbedrag. Teken dus alleen bij het kruisje als je écht achter de koop staat.
Gelukkig zijn er ook keukenzaken waar je binnen twee dagen kosteloos kunt annuleren. Informeer hier dus goed naar voor je je handtekening zet.
5. Vergelijk verschillende keukenleveranciers
Volgens Fred Rutgers is de keukenmarkt erg ondoorzichtig en is het erg lastig om de kwaliteit van keukens te vergelijken. Toch loont het de moeite om meer keukenleveranciers te bezoeken voor je de knoop doorhakt. De verschillen kunnen namelijk erg groot zijn.
Zo kost een inbouw-koel/vriescombinatie van AEG in de ene winkel 749 euro, terwijl je hetzelfde exemplaar elders voor 449 euro op de kop kunt tikken: een prijsverschil van meer dan 300 euro.
Vraag om een gespecificeerde offerte en vergelijk deze met concurrenten. Bezoek behalve keukenleveranciers bijvoorbeeld ook eens een woonwinkel, zoals IKEA. Je hebt dan goed vergelijkingsmateriaal.
6. Onderhandel
Sommige keukenleveranciers werken met een vaste prijs, maar deze is niet altijd in beton gegoten, volgens Rutgers. "Als je zegt dat je naar een andere winkel stapt als er niet over de prijs valt te praten, is er een grote kans dat er toch onderhandeld kan worden."
Het is dus altijd slim om het te proberen. Bedenk dat onderhandelen in deze branche heel gebruikelijk is. In de prijs is daar zelfs al vaak rekening mee gehouden.
Behalve over korting kun je ook onderhandelen over gratis extra's. Volgens Rutgers zijn keukenleveranciers er happiger op om spullen weg te geven dan korting. "Een magnetron kunnen ze weggeven tegen de inkoopprijs, waardoor ze de marge in hun zak houden", zegt Rutgers.
Hij adviseert om pas als de deal bijna rond is te proberen om nog iets extra's te krijgen, zoals een koffiezetapparaat. "De verkoper zal dan sneller akkoord gaan. Anders loopt hij de hele omzet mis."
7. Koop onderdelen bij verschillende partijen
Je bent meestal niet verplicht om de complete keuken bij dezelfde leverancier te kopen. Het kan voordeliger uitpakken als je de basiskeuken bij een keukenwinkel bestelt, maar de apparatuur zelf aanschaft op internet en het granieten aanrechtblad afneemt bij een natuursteenleverancier.
8. Kies voor een partij met een keurmerk
Een keukenleverancier met een keurmerk kan veel voordelen bieden. Zo geven CBW-erkende woonwinkels minimaal twee jaar garantie op je aankoop, kennen ze een aanbetalingsregeling als de winkel vóór plaatsing failliet gaat en kun je bij klachten terecht bij een geschillencommissie.
9. Houd je aanbetaling zo klein mogelijk
Vanwege de hoge kosten van een keuken is het gebruikelijk om een deel aan te betalen. Maar probeer dit bedrag wel zo laag mogelijk te houden om problemen te voorkomen.
10. Ga naar Duitsland
Je kunt ook overwegen om je keuken in Duitsland te kopen, waar de prijzen doorgaans een stuk lager zijn. Diverse grote Duitse keukenbedrijven leveren ook in Nederland.
Monica ten Hoove-Helbig, financieel coach en woonachtig in Groningen, koos hiervoor. Ze kijkt er tevreden op terug. "We gingen eerst in Nederland kijken. Daar vonden we een mooie keuken voor 8.000 euro. Maar omdat we een beperkt budget hadden, zijn we ook in Duitsland gaan kijken. Daar konden we dezelfde keuken, van hetzelfde merk, bestellen voor 3.600 euro: voor minder dan de helft van de prijs dus. Het personeel was bovendien heel vriendelijk."
De Duitse taal was voor haar geen belemmering. "Maar veel winkels in de buurt van de grens hebben ook Nederlandstalig personeel. Daar kom je meestal wel uit."
Om kosten te besparen heeft Ten Hoove-Helbig wel besloten om de keuken zelf op te halen en te installeren en de apparatuur te bestellen via internet. "Op internet heb je meer keuze en zijn de prijzen lager."
11. Overweeg een tweedehands keuken
Wil je flink op de kosten besparen, dan kun je ook een tweedehands keuken overwegen. Deze zijn te vinden op marktplaats, maar er zijn ook keukenwinkels die tweedehands keukens verkopen. Een ander voordelig alternatief is een showroommodel.