Het kerstpakket valt dit jaar onder de werkkostenregeling. Hier moet je als ondernemer op letten als je werknemers een eindejaarspakket wil meegeven.
Sinds dit jaar vallen onbelaste vergoedingen voor werknemers onder de zogenoemde werkkostenregeling. Die is op zich simpel: van de totale loonsom mag 1,2 procent worden uitgegeven als onbelaste vergoeding. Uitgaven voor werknemers boven die grens worden voor 80 procent belast.
Er zijn een paar vergoedingen die niet ten koste van de vrije ruimte van 1,2 procent van de loonsom gaan. Onder de ‘gerichte vrijstellingen’ vallen bijvoorbeeld abonnementen voor openbaar vervoer, de kostenvergoeding voor zakelijke reizen tot 0,19 euro per kilometer en maaltijden bij overwerk. Zie hier voor een overzicht op de site van de Belastingdienst.
Kerstpakket en vrij ruimte loonsom
Maar hoe zit het met de kerstpakketten? Die vallen in beginsel binnen de vrije ruimte van 1,2 procent van de loonsom.
Als ondernemer moet je dus eerst bekijken wat de som is van alle onbelaste vergoedingen, exclusief het kerstpakket. Is dat totaalbedrag kleiner dan 1,2 procent van de loomsom, dan kun je de resterende ruimte voor het kerstpakket benutten en omslaan voor een bedrag per werknemer.
Van belang nog wel dat het kerstpakket voldoet aan de 'gebruikelijkheidstoets', zo meldt werkkostenregeling.nl. Dat betekent dat de uitgave per persoon niet meer dan 30 procent mag afwijken van wat binnen het bedrijf of de branche gebruikelijk is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl