- De donkere dagen voor Kerst zijn misschien wel extra donker, nu we besparen op gas en stroom om de energierekening betaalbaar te houden.
- Lichtpuntje is wellicht een échte kerstboom, als die nog in het budget past.
- Business Insider zet de kosten op een rij en we geven tips om jouw ultieme kerstboom te scoren.
- Lees ook: Consument wil zuinig zijn tijdens Sinterklaas en Kerst: minder uitgeven aan kleding, schoenen, games en cadeaus
Wellicht de hamvraag in de aanloop naar Kerst: halen we een kerstboom in huis of niet? Immers, het is weer een hap uit je budget en het leven is al zo schreeuwend duur. Mocht je een echt exemplaar in huis willen halen, dan hebben we hier de kosten voor je en tips om er zolang mogelijk van te genieten.
Lang genieten kun je natuurlijk van een kunstkerstboom. Op den duur goedkoper en waarschijnlijk ook beter voor het milieu. Maar daar hebben we het nu even niet over.
Nu Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, loopt menigeen al met een echte kerstboom te sjouwen. The real deal. En geef deze mensen eens ongelijk. Hoe fijn is het om je tijdens donkere, gure dagen zonder verwarming aan een geurende, mooi versierde en – als je de kerstlampjes hebt kunnen ontwarren – verlichte kerstboom te laven?
Maar dan moet hij natuurlijk wel geuren en er moeten niet meteen duizend naalden uitvallen als je zachtjes een tak oplicht om er een bal aan te hangen, of als je de zoveelste poging waagt de lampjes gelijkmatig te verdelen.
Nee, de ideale kerstboom ruikt lekker naar dennen, valt niet of nauwelijks uit en is met een beetje geluk, of liever gezegd met heel veel geluk, herbruikbaar. Op die manier haal je het meest uit je boom, en dat wil je natuurlijk in deze dure tijden.
Kerstboom: voorkom kale takken tijdens kerst
Maar een goede boom in huis halen heeft nogal wat voeten in aarde. Met een beetje pech koop je verkeerde en zit je met een misbaksel dat nog voor Kerstavond aan het einde van van z'n Latijn is. Lamme, kale takken staan toch iets minder gezellig.
Gelukkig heeft Business Insider de kerstboomtips weer van stal gehaald. Hiermee kun je de kans op een miskoop drastisch verkleinen en een boom aanschaffen die zal shinen op de geboortedag van Christus. En die ook nog op Tweede Kerstdag fier overeind staat als je eindelijk terugkomt van de woonboulevard.
Doel is natuurlijk om de eindstreep te halen en er 2022 mee af te sluiten. Dan heb je waar voor je geld. Daarmee komen we op het volgende punt: de kosten. We hebben een greep uit het aanbod van een aantal winkelketens gedaan, de bomen gerangschikt op maat en de prijzen opgetekend.
Wat we over de prijs alvast kunnen opmerken is dat je sinds vorig jaar geen ultragoedkope kerstboom van 1 euro meer kan scoren bij IKEA. Je zal waarschijnlijk dus iets dieper in de buidel moeten tasten dan dat. De Zweedse meubelketen is gestopt met de jaarlijkse actie 'Kerstboom voor 1 piek'. IKEA vindt dit niet meer verantwoord en raadt aan een Billy op te tuigen als boom. Kan ook nog.
Hieronder vind je 5 tips om een goede kerstboom te vinden, met handige prik-, geur- en naalduitvaltabel bij tip 2. De laatste tip biedt een overzicht van de prijzen.
1) Kerstboom met of zonder kluit
Een vraag van levensbelang: ga je voor de wegwerpboom of kies je er eentje die je kunt (her)planten?
Kies je voor een kluit (en beter naaldbehoud), dan moet je op een aantal zaken letten om een grotere kans op overleven te hebben. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom; dit kun je testen door de boom vlak boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden.
Bij de kluitbomen is er nog verschil tussen bomen die in een zwarte plastic zak worden geleverd en bomen die zijn geleverd worden in plastic potten. Het laatste type is duurder, maar de boom is dan niet verpot en heeft hogere overlevingskans.
Andere tips: een kleinere boom met kluit heeft meer kans op overleven, geef voldoende water en wacht niet te lang met planten.
De populaire Nordmann vind je overigens minder vaak met kluit, omdat deze een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is hierdoor arbeidsintensief en relatief duur om Nordmannen met kluit te kweken. Voor echte snobs is een Nordmann-met-kluit dus de aangewezen boom.
(bron: bolhuiskerstbomen.nl)
2) Geur en uitval naalden
Een andere bekend dilemma in de kerstbomenwereld is de keuze tussen 'geur' en 'naaldbehoud'. Zo heeft de (groene) fijnspar, de traditionele kerstboom met prikkende naalden, een sterke geur. Maar bij deze relatief goedkope boom vallen de naalden ook snel uit. Ook de blauwspar heeft een pittige geur.
In feite loopt de scheidslijn ook min of meer parallel aan het onderscheid tussen de twee hoofdsoorten kerstbomen: de Picea (dennen, spitse, meer stekelige naalden, vallen sneller uit) en Abies (zilversparren, rechtopstaande, stompe naalden). Overigens ontstaat op dit vlak snel verwarring. Want bijvoorbeeld de groene fijnspar heet in het Latijn Picea abies (!); en de Nordmann heet Abies Normanniana.
Om het gruwelijke dilemma tussen geur en naaldbehoud het hoofd te bieden, heeft Business Insider de tabel met kerstboomkenmerken van Intratuin bekeken. We hebben de kenmerken betreft de mate van geur, prikkende naalden en naalduitval overgenomen. Bekijk hieronder welke spar voor jou het meest geschikt is als het gaat om deze punten.
(bron: plazilla.com, Intratuin)
3) Verse boom: schudden en acclimatiseren
Voor beter behoud van de boom zijn twee tips cruciaal: ben je bij de verkoper, kijk dan even wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit, dan is ie niet 'vers' meer en heb je te maken met een afdankertje.
Daarnaast is het raadzaam om een boom die van het veld of een koude buitenplaats komt te laten acclimatiseren. Dat kan door hem een dagje in een 'koele berging' of garage te laten staan. Je moet daar dan wel over beschikken.
Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst.
(bron: tuinadvies.nl)
4) Waar kopen?
Grote partijen bomen worden vaak geleverd aan tuincentra en bouwmarkten. Hier ligt de prijs/kwaliteitverhouding vaak relatief gunstig. Alternatief is inkoop bij kleinere handelaren en supermarkten, die vaak wat kleinere partijen afnemen. Zaak is dan wel om goed op de kwaliteit te letten.
Online kopen kan ook, maar daar zijn twee punten van belang: het is vaak lastiger om het uiterlijk van de boom goed te beoordelen; en als er bezorgkosten bijkomen, is het vaak de vraag of het niet voordeliger is om toch een boom in de buurt te kopen en zelf naar huis te brengen.
(bron: plazilla.com)
5) De prijs bij 5 grote ketens voor Nordmann en overige sparren
Om enigszins een overzicht te krijgen van de prijzen zijn we gaan shoppen bij vijf winkelketens die doorgaans kerstbomen verkopen: Praxis, Gamma, Karwei, Hornbach en Intratuin.
We hebben de bomen gerangschikt op maat en daar de prijzen bij gezocht. Daarbij stuitten we op het euvel dat de winkelketens niet dezelfde minimale en maximale hoogtes voor hun bomen voeren. Bij afwijkende maten kan de boom in twee maatcategorieën vallen en dus hebben we die twee keer in de tabel opgenomen.
Dit betekent niet per se dat je een prijs ook twee keer in de tabel ziet, omdat ketens per maatcategorie soms bomen aanbieden tegen verschillende prijzen. In dat geval hebben we de bandbreedte van de prijzen in de tabel opgenomen.
We hebben onderscheid gemaakt tussen de Nordmann en overige sparren, omdat de Nordmann de populairste kerstspar is.
In de tabel met overige sparren noemen we de desbetreffende sparren niet. De sparren die we tegenkwamen zijn de Servische spar (Picea Omorika), de blauwspar (Picea pungens), de witte spar (Picea glauca) en zijn dwergvariant (conica), de zilverspar (Abies 'Fraseri'), de fijnspar (Picea abies) en de Japanse en Koreaanse zilverspar.
Hieronder vind je de prijstabellen voor de Nordmann en de overige sparren.
Te zien is dat je al een Nordmann van 1,5 meter hebt voor zo'n 15 euro bij Praxis. Deze heeft dan geen kluit. De meest verkochte maat is blijkbaar 1,75 tot 2 meter. De prijzen hiervoor variëren van 22,95 euro tot 44,99 euro.
Door naar de overige sparren. Gamma en Karwei, onderdeel van Intergamma, bieden geen andere sparren dan de Nordmann. Hieronder vind je de prijzen van de overige sparren die Praxis, Hornbach en Intratuin bieden.
Een kleine spar tot 1 meter heb je al voor 11,99 euro bij Praxis. De duurste vind je bij Intratuin voor 34,99 euro. Misschien kun je deze relatief kleine boom laten uitgroeien tot een grote boom, want al deze exemplaren hebben een kluit.
De populaire maat 1,75 -2 meter is het goedkoopst bij Praxis waar hij voor 23,99 euro wordt aangeboden met kluit. Voor ongeveer dezelfde prijs vind je deze maat bij Intratuin zonder kluit.