De toekomst van de kernreactoren in het Noord-Hollandse Petten is erg onzeker. Het bedrijf achter de nucleaire instelling, Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), vecht voor zijn voortbestaan.
Dat meldt KRO Brandpunt Reporter donderdag. Directeur Niels Unger zegt in de uitzending dat de toestand van zijn bedrijf ,,kritisch” is en dat faillissement ,,een van de opties is waar we nadrukkelijk naar kijken”.
Radioactieve stoffen voor tumoren
Petten produceert medische isotopen. Dat zijn radioactieve stoffen die artsen gebruiken om bijvoorbeeld tumoren op te sporen en te behandelen. Bijna een derde van alle isotopen in de wereld komt uit de Noord-Hollandse duinen. Als Petten stopt, kunnen patiënten al volgend jaar de gevolgen merken, zeggen artsen in de uitzending.
,,Ik ben ontzettend bang voor tekorten”, verklaart Fred Verzijlbergen, hoogleraar nucleaire geneeskunde in Rotterdam. ,,Alleen de meest urgente patiënten zullen meteen worden geholpen. Patiënten die minder urgent zijn, zullen worden opgeschoven, op wachtlijsten belanden. Dat risico is groot.”
Verouderde reactoren
Petten heeft twee reactoren. Die zijn sinds 1960 in gebruik. Ze zijn verouderd en aan vervanging toe. De laatste jaren zijn ze meerdere keren stilgelegd nadat er afwijkingen waren ontdekt. Er zijn plannen voor een nieuwe reactor, maar die laat nog jaren op zich wachten. NRG heeft ,,niet ver van” 80 miljoen euro nodig om de huidige installaties ,,langer te kunnen bedrijven”, zegt Unger.
NRG is momenteel in onderhandeling met banken. Maar zolang die niet met geld over de brug komen, wil het bedrijf een overbruggingskrediet van minister Henk Kamp van Economische Zaken. ,,Hij heeft dat op dit moment in overweging. Ik hoop dat hij de noodzaak inziet'', aldus Unger. Komt het geld niet, ,,moeten wij het bedrijf sluiten''.
Economische Zaken zegt in een reactie dat het al in gesprek is met NRG en dat zolang die gesprekken lopen het ministerie geen mededelingen doet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl