“Waarom gooien we er niet gewoon een kernbom op?”
Iedere zomer en herfst kampen de Verenigde Staten met orkanen, soms met desastreuze gevolgen. Het is dus niet gek om naar een oplossing te zoeken, maar de oplossing die de Amerikaanse president Donald Trump naar verluidt voor ogen had is wel heel drastisch: een kernbom.
Tijdens een briefing in het Witte Huis over orkanen vroeg Trump aan experts of zo’n bom niet gewoon de oplossing zou zijn op het natuurverschijnsel, aldus de politieke site Axios. Trump ontkende dit verhaal maandag overigens stellig, maar Axios stelt dat de president het idee diverse keren heeft opgebracht en dat er ook een memo is waarin wordt gesproken over ‘bombing hurricanes’.
Bronnen die hem de vraag hoorden stellen, vertellen aan Axios dat hij de deskundigen iets vroeg als: “Ze vormen zich aan de kust van Afrika, kunnen we die bom niet in het oog van de orkaan gooien als ze de Atlantische Oceaan overkomen?”
Het lijkt misschien een nogal opmerkelijk voorstel, maar het idee om een kernbom op een orkaan te gooien is niet nieuw. In de jaren ’50 speelde een wetenschapper, Jack Reed, al met het idee om nucleaire explosieven te gebruiken om het “pad van de orkaan te veranderen of de orkaan te verzwakken”.
Om te begrijpen hoe een kernbom volgens hem precies een orkaan kan stoppen, moet je eerst weten hoe een orkaan precies ontstaat.
Zo ontstaat een orkaan
Een orkaan ontstaat in een gebied met warm zeewater van minimaal 26 graden Celsius. In dat gebied verdampt het water, waardoor het opstijgt en er in de lucht energie vrijkomt. Daardoor ontstaan er veel onweersbuien. Bovenin koelt de lucht af en daalt deze weer, waardoor er een soort spiraal van lucht ontstaat.
Boven de oceaan kan die spiraal zich ontwikkelen, zodat de orkaan groter en groter wordt, en uiteindelijk komt hij vaak aan land in het Caribisch gebied of in de VS. Eenmaal aan land is de voedingsbodem voor de orkaan weg (het warme water) en zwakt hij snel af.
Hieronder zie je (in het Engels) uitgelegd hoe een orkaan zich vormt:
Het plan dat Reed in de jaren '50 had, was om met de kernbom de cyclus van lucht in de orkaan te onderbreken. Hij dacht dat de kracht van de bom ervoor kan zorgen dat de warme lucht niet langer omhoog kan door het oog van de orkaan, waardoor daar koude lucht voor in de plaats kan komen. Daardoor zou volgens hem de kracht van de orkaan moeten afnemen.
Reed dacht dat het geen probleem zou moeten zijn om een kernbom precies in het oog van de orkaan te krijgen. Hij bedacht daar twee verschillende manieren voor.
De eerste manier was door 'm simpelweg vanuit de lucht in het oog te gooien, maar "het zou passender zijn om hem met een onderzeeër naar het oog te brengen", schreef hij.
De onderzeeër zou volgens hem onder het wateroppervlak gemakkelijk in het oog van de orkaan kunnen komen, de kernbom kunnen lanceren en vervolgens weer veilig onder water duiken.
Toch zitten er wat haken en ogen aan het plan van Reed, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. Zij schrijven dat het onmogelijk is om een orkaan te stoppen met een bom, aangezien er geen bommen bestaan die krachtig genoeg zijn om de luchtstroom van de orkaan voor langer dan een fractie van een seconde te doorbreken.
Orkanen zijn ontzettend krachtig
Orkanen zijn namelijk ontzettend krachtig, tekenen de wetenschappers aan. Een orkaan die volledig ontwikkeld is, geeft iedere 20 minuten evenveel energie af als een atoombom met de kracht van 10 megaton. Ter vergelijking: dat is meer dan 666 keer zo krachtig als de bom waarmee de Amerikaanse luchtmacht in 1945 Hiroshima bombardeerde.
Om weerstand te kunnen bieden aan de kracht van een orkaan, zouden er dus tweeduizend Hiroshima-bommen nodig zijn – per uur.
Daarnaast zou volgens de NOAA zo'n bom misschien heel even helpen tegen een orkaan, maar zou de luchtdruk in de orkaan zich al direct na de explosie herstellen. Tenzij we bereid zijn om non-stop kernbommen in orkanen te gooien, is het dus niet mogelijk om ze tegen te houden. Daarnaast zouden de bommen de orkaan alleen afzwakken tot een lichtere storm, maar ook die kan nog schade veroorzaken aan huizen.
Desastreuze gevolgen
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen van al die kernbommen. De NOAA tekent in het artikel ook aan dat radioactief materiaal in de hele regio van de orkaan verspreid zou worden. "Het radioactief materiaal zou heel snel de wereld over reizen dankzij de krachtige passaatwind. Dan komt het aan land en zorgt het voor verwoestende effecten", schrijven de onderzoekers.
In de neerslag van het radioactieve materiaal zitten radio-isotopen die snel vervallen en daarbij gammastraling uitstralen. Als je daar in korte tijd te veel aan blootgesteld wordt, kunnen de cellen in je lichaam beschadigen zonder dat ze zichzelf kunnen herstellen. Je kunt dan last krijgen van stralingsziekte, waardoor je in het begin moe wordt en symptomen van een buikgriep krijgt, maar waar je uiteindelijk aan kunt overlijden.
Daarnaast kan de grond waar het radioactieve materiaal neerslaat onbewoonbaar worden. Na de Tsjernobyl-ramp in 1986 moest er daarom een gebied van zo'n 4.000 vierkante kilometer ontruimd worden.
Als Trump inderdaad een kernbom op een orkaan zou willen gooien, zou het radioactieve materiaal in het hele Caribisch gebied en in alle landen en staten bij de Golf van Mexico kunnen neerslaan. "Het spreekt voor zich dat dit geen goed idee is", concluderen de wetenschappers van de NOAA.
Lees meer over kernrampen:
- Dit zijn 11 vreemde dingen die na de kernramp van Tsjernobyl gebeurden
- Nederland, België en Duitsland moeten zich beter voorbereiden op een kernramp, maar is dat wel mogelijk?
- Een fotograaf volgde 25 jaar lang de verlaten steden rond Tsjernobyl – zijn foto’s laten zien wat er gebeurt als de tijd plots stil blijft staan
- 19 adembenemende foto’s die laten zien hoe Tsjernobyl er 33 jaar na de explosie uitziet