- De prijzen van bestaande koopwoningen zijn voor de vierde maand op rij gedaald, de gemiddelde prijs ligt nu 23.000 euro lager dan in augustus.
- Op jaarbasis liet november de laagste prijsstijging van de afgelopen 6 jaar zien.
- Het aantal bezichtigingen van woningen daalt in de grote steden voor de negende maand op rij.
- Lees ook: Huizenprijzen dalen komende twee jaar met ruim 6%, verwacht DNB
De huizenprijzen zijn in november voor de vierde maand op rij gedaald, dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In november daalden de prijzen van bestaande koopwoningen met een procent ten opzichte van oktober, daarmee ligt de gemiddelde huizenprijs nu ruim 23.000 euro lager dan op het hoogtepunt in augustus.
Jaar-op-jaar is er nog wel sprake van een stijging: in november lagen de prijzen van koopwoningen 4,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit de opgaven van het CBS.
Die stijging is echter wel de laagste prijsstijging op jaarbasis in ruim zes jaar. Een maand eerder bedroeg de stijging op jaarbasis nog 7,8 procent.
De gemiddelde prijs van een woning bedraagt volgens de laatste cijfers 423.124 euro, bijna 5.000 euro minder dan een maand eerder.
Volgens het Kadaster verwisselden in november 15.146 woningen van eigenaar, bijna 6 procent minder dan vorig jaar. Tot en met november zijn er dit jaar 171.767 huizen verkocht. Dat is ruim 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De huizenprijzen staan al maanden onder druk, vooral als gevolg van de opgelopen hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Daarbij is de koopkracht van mensen afgenomen als gevolg van de hoge inflatie.
De prijzen van koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus dit jaar. Daarna zijn de prijzen vier maanden op rij gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen nu nog altijd bijna verdubbeld (plus 95 procent).
Lees ook: 5 tips voor het verkopen van je huis nu huizenprijzen niet meer automatisch stijgen
Volgens Makelaarsland versnelt de afkoeling op de woningmarkt nu ook in de grote steden. "Waar de grote steden zich lange tijd weinig aantrokken van afkoeling op de woningmarkt, is nu ook daar een kentering zichtbaar. Het overbieden neemt behoorlijk hard af sinds de zomer", constateert de makelaarsorganisatie.
Ook het aantal bezichtigingen daalt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, voor de negende maand op rij. "Vorig jaar was zo'n extreem jaar op de woningmarkt. Die gekte verdwijnt nu wat naar de achtergrond, omdat de koper door de gestegen rente en energiekosten simpelweg minder kan en wil lenen. Verkopers zullen daar ook aan moeten wennen", stellen de makelaars.