Ook Kenneth Vermeer ontkomt niet aan etnisch profileren. De keeper werd door een agent staande gehouden, omdat hij in een dure Mercedes reed.
Dat blijkt uit een video die vrijdag online is gezet door de non-profitorganisatie NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.
“Wat is nu weer de reden?” vraagt Vermeer aan de agent die hem naar de kant van de weg haalt. “Niks, gewoon controle”, antwoordt de agent.
“Is het nu elke dag dat ik een controle hebt of zo”, gaat Vermeer verder. “Lijk ik nu zo zwart, of crimineel? Wat is het nou?”
“Met zo’n auto trek je sneller de aandacht”, aldus de agent. “Ik kan het betalen”, werpt Vermeer tegen. “Iedereen kan hierin rijden. Als je het kan betalen, dan koop je zo’n auto.”
De agent spreekt tegen dat hij Vermeer staande heeft gehouden vanwege zijn huidskleur. "Met alle respect, de ramen zijn getint. Ik kon niet eens zien wat erin zat. De auto valt me op."
"Je begint te zeiken over etnisch profileren", zegt de agent tegen een kennis van de keeper die zich ermee bemoeit. "Je moet even lekker daar gaan staan."
Wanneer de video, die inmiddels is verwijderd van de Facebook-pagina van NiNsee, is opgenomen is niet bekend. Later verscheen de video op YouTube. Volgens NiNsee is het filmpje via Whatsapp bij hen terechtgekomen.
"De ramen waren echt behoorlijk donker", zegt een woordvoerster van de politie tegenover het AD. "Wat de motoragent zag was een echt hele dure wagen waar we amper naar binnen konden kijken. Ja, die combinatie dure auto-donkere ramen kan voor ons interessant zijn. Dit was geen fuik, bij dit soort controles halen we auto's van de weg die mogelijk interessant zijn om te controleren."
Etnisch profileren
Onlangs ontstond er een hevig debat over etnisch profileren door de politie nadat de rapper Typhoon staande werd gehouden door twee agenten. Ze wilden hem controleren omdat ze "de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden", zo stond in een verklaring van de politie.
Na zijn aanhouding deelde Typhoon zijn verontwaardiging op sociale media en daar reageerden ontzettend veel mensen op. Op Koningsdag heeft Typhoon in dezelfde stad nog met veel succes opgetreden voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
"Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen", zo schreef de Zwolse politie later in een verklaring. "De agenten zijn aangesproken op hun gedrag en Typhoon kan rekenen op onze excuses."
"De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe", aldus de verklaring.
Justitieminister Van der Steur vroeg Typhoon later openlijk om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Typhoon liet weten dat hij ingaat op de uitnodiging van de minister. "Mits dat op structurele wijze gaat gebeuren."