Kaspersky Lab blijft taboe bij de rijksoverheid. Het Russische computerbeveiligingsbedrijf had het kabinet gevraagd zich te bedenken, maar minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet daar geen reden toe.
Het Rijk deed de antivirussoftware van Kaspersky vorig jaar in de ban omdat Rusland die zou kunnen gebruiken om te spioneren. Het kabinet raadde bedrijven die essentiële voorzieningen leveren of samenwerken met Defensie aan ook niet met Kaspersky in zee te gaan.
Dat besluit was niet goed onderbouwd en wekte door het ontbreken van voor iedereen geldende regels de schijn van willekeur, vindt Kaspersky. Het Russische bedrijf zegt bovendien zijn software sindsdien zo te hebben beveiligd, dat Nederland zich geen zorgen meer hoeft te maken.
Maar de tegenwerpingen hebben Grapperhaus niet op andere gedachten gebracht, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij blijft erbij dat door het gebruik van de Russische antivirussoftware de nationale veiligheid in het geding kan komen.
Kaspersky is het niet eens met het besluit. “Opnieuw geeft minister Grapperhaus geen helderheid waar wij die transparantie wel bieden. Onze producten zijn alleen maar beter geworden”, zegt Martijn van Lom van Kaspersky. “Opvallend is dat de Rijksoverheid sowieso geen direct gebruik van onze antivirussoftware maakt. Daarom sloeg het waarschuwen hiervoor ook nergens op.”
Van Lom laat weten dat ze de overheid onlangs nog hebben geholpen bij wat hij noemt "een zeer ernstig lek". "Kaspersky ontdekte dat zeer gevoelige overheidsdocumenten met persoonsgegevens en informatie over ICT-systemen op internet bleken te circuleren", zegt Van Lom. Kaspersky heeft volgens hem die documenten toen veiliggesteld.