Op de effectenmarkten wordt momenteel minder gehandeld. Als beheerder en tussenpersoon merkt Kas Bank daar direct de gevolgen van. ,,We krijgen er wel klanten bij, maar die doen minder”, aldus Röell. Hij vergelijkt het met een restaurant dat wel vol zit, maar waar de gasten weinig bestellen.

Ook van de lage rente, mede het gevolg van recente geldinjecties door de Europese Centrale Bank (ECB), heeft Kas Bank last. ,,Het lijkt nu, ten onrechte, alsof liquiditeit heel weinig waard is”, zegt Röell. ,,En liquiditeit, daar hebben wij nou net heel veel van.”

Pluspunten

De crisis heeft ook pluspunten voor Kas Bank. Het bedrijf doet de beleggingsadministratie en het risicobeheer voor institutionele beleggers, zoals bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen. Dat wordt een steeds ingewikkeldere klus, die steeds meer partijen graag uitbesteden.

Over de stappen die zijn gezet om de crisis te beteugelen, met name in de richting van Europees bankentoezicht, is Röell positief. ,,Het is van groot belang voor Nederland om die ten volste te ondersteunen”, stelt hij. Ons land heeft volgens hem, net als Duitsland, tot nu toe veel verdiend aan de euro. ,,Als handelsnatie hebben we voordeel gehad van de onderwaardering van de euro ten opzichte van de gulden en de mark.”

Daar komt bij dat Nederland het zich niet kan permitteren om zichzelf buiten te sluiten. ,,Het is voor de financiële sector in Nederland, en daarmee voor de hele economie, essentieel om op internationaal niveau te kunnen opereren. Dat redt je niet met alleen lokaal toezicht. Daar is Europa te groot voor geworden'', aldus Röell.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl