• De kapitaalmarktrente stijgt, maar de hypotheekrentes stijgen vooralsnog amper mee, constateert de vergelijkingssite Rente.nl.
  • Geldverstrekkers durven hun tarieven niet op te schroeven vanwege de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt.
  • Experts achten de kans groot dat hypotheekrentes uiteindelijk wel omhoog zullen gaan.

Hypotheekverstrekkers zijn nog altijd huiverig om de rentes aan huizenkopers te verhogen, ondanks de stijgende tarieven op de kapitaalmarkt.

Dat concludeert vergelijkingssite Rente.nl. De gemiddelde rentes op hypotheken blijven nog altijd dalen. Eerder constateerde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep hetzelfde.

Dat de prijs voor een hypotheek niet dezelfde weg omhoog volgt als kapitaalmarktrentes, heeft volgens Rente.nl te maken met felle concurrentie. Naast banken bieden steeds meer andere partijen, zoals beleggers, hypotheken aan om hun geld toch maar te laten renderen.

Vooral voor hypotheken met een rentevaste periode van 30 jaar dalen de rentes nog aanzienlijk. Waar de gemiddelde rente in april nog 1,66 procent was, is die in mei 1,61 procent.

Bij hypotheken waar de rente voor 20 jaar vast wordt gezet, was de gemiddelde daling minder sterk. Hierbij waagden twaalf hypotheekverstrekkers zich bijvoorbeeld al aan een verhoging van de rente en hielden 25 aanbieders die gelijk.

Ondertussen stijgen de rentes op de kapitaalmarkten al sinds begin dit jaar. Het gaat hier om de markten waar langlopende leningen worden verhandeld.

De rentes die hier worden gerekend zijn normaal gesproken ook van invloed op de rentes die huizenkopers moeten betalen voor hun hypotheek.

'Stijging hypotheekrente onvermijdelijk'

Volgens Rente.nl is het haast onvermijdelijk dat de hypotheekrentes weer gaan stijgen. De economische vooruitzichten zijn goed, nu vaccinatiecampagnes een einde maken aan de coronapandemie.

En als ineens de economie hard groeit, stijgt de inflatie ook en dat duwt de rentes op kapitaalmarkten verder omhoog. Ook Van Bruggen Adviesgroep acht een stijging van de hypotheekrente "onafwendbaar".

Volgens de intermediair wachten geldverstrekkers op elkaar wie de eerste stap neemt, omdat ze hiermee marktaandeel aan de concurrent kunnen verliezen.

[activecampaign form=24]

Lees meer over hypotheken: