Tegen 2024 staat mogelijk twee keer zoveel kantoorruimte leeg als nu, denkt vastgoedadviseur Colliers International.

Dat komt omdat werknemers na de coronacrisis gemiddeld één dag extra thuis gaan werken.

Wanneer die extra thuiswerkdag valt, bepaalt hoeveel kantoorruimte niet meer nodig is.

Grote leegstand dreigt met name voor kantorenparken langs de snelweg.

De leegstand van kantoren kan tot en met 2024 vrijwel verdubbelen, denkt vastgoedadviseur Colliers International. De vastgoedspecialist verwacht dat werknemers gemiddeld één dag per week meer thuis gaan werken dan voor de coronacrisis.

De adviseurs komen tot die conclusie na het peilen van verwachtingen onder bijna 500 bedrijven. De organisaties vulden de thuiswerkcalculator in op de website van Colliers International.

Daaruit bleek dat medewerkers 27 procent meer vanuit huis gaan werken dan in het precoronatijdperk. Op basis van een gemiddelde werkweek van 32 uur is dat ongeveer één werkdag meer.

Wanneer extra thuiswerkdag valt, bepaalt leegstand

Op welke dag de medewerker die extra dag thuiswerkt, bepaalt of er daadwerkelijk minder kantoorruimte nodig is. Bedrijven bepalen hun ruimtebehoefte vaak op basis van de piekbezetting.

Als die niet-kantoordagen gespreid worden over de week kan de leegstand toenemen van de huidige 8,5 procent tot 16 procent over vier jaar.

Colliers denkt overigens dat spreiding niet de standaard wordt. Vermoedelijk zullen bedrijven hun werknemers redelijk veel vrijheid geven om hun thuiswerkdagen zelf in te plannen en dan zullen woensdag en vrijdag favoriete dagen worden. In dat scenario is er meer kantoorruimte nodig en loopt de leegstand slechts op tot 11 procent.

Het grote effect van thuiswerken is vermoedelijk pas in 2022 te zien. Veel bedrijven waar de huur afloopt, wachten nu nog af en kiezen voor een kortlopende verlenging. Daarmee verschaffen ze zichzelf tijd om te bepalen hoe ze met thuiswerken om moeten gaan na de pandemie.

Kantorenparken langs de snelweg krijgen grootste klap

Leegstand zal niet overal ontstaan. De stadscentra van de grote steden en populaire locaties als de Amsterdamse Zuidas zullen snel nieuwe huurders vinden. Ook steden met een grote regionale aantrekkingskracht als Arnhem, Den Bosch, Groningen, Breda, Zwolle, Leeuwarden, Hilversum, Apeldoorn, Tilburg en Leiden zullen het niet slecht doen, verwacht Colliers.

Het zijn juist kantorenparken langs de snelwegen die klappen zullen krijgen, denkt de vastgoedadviseur. Daar zouden kantoren kunnen worden omgebouwd tot woningen.

Lees meer over thuiswerken: Deutsche Bank overweegt werknemers na corona 2 dagen per week te laten thuiswerken – analisten van de bank wilden thuiswerkers zwaarder belasten