Als Myrthe Kusse van het Amsterdamse bedrijf Wallaart & Kusse Public Affairs ’s ochtends op haar werk aankomt, zit er altijd al iemand op haar te wachten.
Kantoorkat Sammie zit op een bureau klaar voor haar verse portie eten en water.
“Sammie woonde tot een paar jaar geleden in een studentenhuis”, legt Kusse uit. “Maar dat was een antikraakpand. De studenten moesten daar weg en Sammie had een nieuw huis nodig. Een collega van ons wilde toevallig heel graag een kat, maar het mocht niet van zijn vriendin. Toen hebben we met z’n allen besloten een kantoorkat te nemen.”
Sammie is lang niet het enige kantoordier. Bij Amerikaanse bedrijven als Google is het de normaalste zaak van de wereld om je hond mee te nemen naar kantoor, en ook bij Nederlandse bedrijven zijn er veel dieren op de werkvloer te vinden. Op LinkedIn wordt op dit moment in 75 actieve vacatures bij Nederlandse bedrijven de kantoorhond genoemd en het is vandaag zelfs de internationale “Bring Your Dog To Work Day”.
En zo’n gek idee is het ook niet om een dier op kantoor te hebben – er zijn zelfs flink wat voordelen. Zo bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University dat mensen minder last hebben van stress als er een hond over de werkvloer loopt.
Onderzoekers namen speeksel bij fabrieksmedewerkers af en keken hoeveel van het stresshormoon cortisol erin zat. Wat bleek: alleen de medewerkers die een hond in de buurt hadden, hadden aan het einde van de dag een laag cortisolniveau.
"Het is inderdaad goed voor de sfeer om een hond op kantoor te hebben", zegt Marie-José Enders, die als bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit de relatie tussen dier en mens bestudeert. "Je cortisolniveau daalt niet alleen als je een hond aait, je maakt ook het knuffelhormoon oxytocine aan. Daardoor voel je je relaxter en plezieriger."
Maar een dier op kantoor heeft meer effecten. "Als je baas je op je donder geeft, maakt een hond het makkelijker om dat te relativeren. Je kunt afstand nemen, door bijvoorbeeld even te wandelen met de hond", zegt Enders. "Een dier op het werk maakt mensen gemotiveerder, ze vinden hun werk leuker en ze ervaren minder stress."
Vrolijke snuit op kantoor
Esther Jonker, het baasje van labradoodle Joep, merkt al die effecten duidelijk op kantoor van het Haagse videomarketingbedrijf TVMC. "Ik neem Joep sinds een jaar of twee iedere dag mee naar kantoor, en hij maakt de sfeer meestal een stuk luchtiger. Als we met z'n allen hard aan het werk zijn, dan merkt hij dat en maakt hij een rondje om even z'n snuit tegen iedereen aan te drukken en een aai te halen."
"Als mensen net heel druk met iets zijn geweest is het fijn om even met Joep te spelen", zegt ze. "Dat maakt ons denk ik wel productiever. Er is altijd een vrolijke snuit op kantoor."
Er ontstaan ook een hoop grappige situaties door Joep. "Als je bij ons je tas op de grond zet en er zitten koekjes in, dan vist-ie die er altijd uit. En hij steelt soms dingen. Dan rent hij met een stapel papier of een schoonmaakdoekje het hele kantoor door." Toch is er één ding minder populair: "Het uitlaten. En dan met name in de winter."
Zowel Jonker als Kusse denken dat kantoordieren ook goed zijn voor het teamgevoel. Kusse: "We lachen vaak samen om Sammie. Ze is bijvoorbeeld bang voor de printer en vindt het heel leuk om in dozen te zitten. Ook komt ze regelmatig met muizen op kantoor, al vinden sommigen dat wat minder leuk. Het is gewoon heel vermakelijk om naar haar te kijken. Met elkaar voor Sammie zorgen, werkt goed voor het teamgevoel."
Hond, hamster of aquarium?
Volgens gedragspsycholoog Lotte Spijkerman hebben honden en katten ongeveer hetzelfde psychologische effect op mensen. "Ze zijn stressverlagend en productiviteitverhogend, en dat komt vooral doordat ze uit zichzelf met je interacteren en even bij je komen buurten. Daardoor word je eraan herinnerd dat je al heel lang met iets bezig bent en misschien even pauze moet nemen."
Bij, zeg, een hamster is dat minder. Toch kun je voor een kantoordier uit meer kiezen dan alleen een hond en een kat, mocht je geen zin hebben om de kattenbak te verschonen of de hond uit te laten.
"Naar vissen kijken kan ook heel rustgevend zijn", zegt Spijkerman. "Een aquarium heeft ongeveer hetzelfde effect op mensen als een haardvuur. Dat geldt ook voor vogeltjes of voor natuur op kantoor, zoals planten. Zelfs geuren kunnen een rustgevend effect hebben: citrusgeuren worden ingezet om mensen te kalmeren."
Als je doel is om mensen wat rust te bieden, kun je dus prima voor flink wat planten en een geurverspreider kiezen. En er is nog een alternatief. Spijkerman: "Je kunt een collega de taak geven om ervoor te zorgen dat mensen genoeg rust krijgen. Die kan dan af en toe zeggen dat het tijd is voor een pauze of een wandeling."
Sympathieker door je dier
Kantoordieren hebben nog een effect dat cruciaal kan zijn voor het succes van je bedrijf: "Ze breken het ijs", zegt Spijkerman. "We weten vanuit de psychologie dat als je iemand aardiger vindt, je sneller met hem of haar meebeweegt. En als iemand op je lijkt, doordat diegene bijvoorbeeld ook een hond heeft, zou het dus makkelijker kunnen worden om een deal te sluiten."
"Mensen met een hond worden aardiger gevonden", zegt Enders.
Jonker merkt inderdaad dat Joep een effect heeft op haar klanten. "Er zijn natuurlijk soms mensen die bang zijn voor een hond, dan laten we Joep thuis of lijnen we 'm aan. Maar andere klanten nemen regelmatig koekjes mee voor Joep. Vorig jaar heeft hij met kerst zelfs relatiegeschenken gehad - een paar koekjes en speeltjes. Hij hoort er helemaal bij."
Dat geldt ook voor Sammie, zegt Kusse. "Met kerst krijgen onze contacten een kerstkaart met Sammie erop. Ze is ons logo en onze mascotte." Sammie is er dan ook altijd - ook in het weekend. De schoonmakers en een collega die in de buurt woont zorgen ervoor dat ze genoeg aandacht en eten krijgt.
Kusse kan zich daarom geen kantoor zonder Sammie meer voorstellen. "Ik wil er eigenlijk niet aan denken wat we zouden doen als Sammie er niet meer zou zijn", zegt ze. "Dat zou ik heel erg vinden. We zijn echt op haar gesteld. Maar als ze er niet meer is, zouden we denk ik wel een andere kat zoeken."