In 2030 wordt in een op de drie kantoren flexibel gewerkt. Dan komen mensen alleen opdagen om te vergaderen of collega’s te zien.
Dat concludeert het Amerikaanse vastgoedconcern JLL na een onderzoek onder 3.000 klanten, waaronder grote Nederlandse werkgevers.
Het traditionele kantoor, waar mensen elke dag van 9 tot 5 uur aanwezig moeten zijn, wordt na corona vaker een achterhaald concept.
Een flexibele werkruimte kent veel vormen. Bedrijven kunnen kiezen voor veel kleine kantoren verspreid over het land, om woon-werkverkeer te minimaliseren. Of werkplekken per uur of dagdeel huren.
Over tien jaar werkt ongeveer een op de drie werknemers in een flexibel kantoor. Dan wordt het traditionele kantoor, waar mensen maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 worden verwacht, steeds meer een uitzondering.
Dat denkt het Amerikaanse vastgoedconcern JLL na onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de kantorenmarkt. Daaraan deden zo’n 3.000 klanten mee, waaronder grote Nederlandse werkgevers.
Van alle kantoorpanden wereldwijd die vorig jaar gehuurd werden, was tussen 10 en 20 procent een flexibele werkruimte, schat het vastgoedconcern in. JLL voorspelt dat de vraag naar flexibele kantoorruimtes zal blijven toenemen als gevolg van de coronacrisis.
Alleen naar kantoor om mensen te zien en te vergaderen
Werknemers gaan straks enkel naar kantoor om mensen te ontmoeten en te vergaderen, denkt JLL. Het echte werk, waar mensen zich voor moeten concentreren, zal met name thuis plaatsvinden.
In sommige landen worden werkplekken ruimer, omdat er meer ruimte nodig is voor die ontmoetingen. In Nederland is dat minder noodzakelijk, omdat een werknemer in ons land al gemiddeld 12 tot 15 vierkante meter tot zijn beschikking heeft. ''Dat is internationaal gezien best ruim", zegt hoofd onderzoek Sven Bertens tegen De Telegraaf.
Een groot overschot aan kantoren verwacht JLL op korte termijn overigens niet in Nederland, hoewel sommige grote dienstverleners door al het flexwerk misschien wel de helft van de kantoorvloer af kunnen stoten.
Er is niet een type flexibel kantoor
Welke vorm het flexibele kantoor van de toekomst aanneemt is nog onduidelijk. JLL laat in de onderstaande infographic zien uit hoeveel alternatieven werkgevers kunnen kiezen.
Een bedrijf kan bijvoorbeeld een abonnement kopen op een netwerk van gedeelde werkruimtes of tijdelijk een op maat ingericht kantoor in te trekken. Kleinere bedrijven kunnen wellicht voor nog meer flexibiliteit kiezen, door ruimtes voor een dagdeel of een aantal uur te boeken.
Door niet meer afhankelijk te zijn van een groot vast pand, kunnen bedrijven inspelen op de groeiende behoefte van werknemers om niet ver te reizen naar kantoor.
"Grotere werkgevers overwegen om op verschillende plaatsen een flexkantoor te huren, waardoor er kleinere kantoorhubs door het land ontstaan, in plaats van een trek naar een centraal punt", stelt Bertens in De Telegraaf.