- Ondanks recente koersdalingen kent de cryptomarkt een zeer sterk jaar in 2021.
- Over cryptomunten die in 2022 kans maken op sterke groei, hebben crypto-experts vaak uitgesproken meningen.
- Business Insider geeft een overzicht van ‘Ethereum-killers’ en metaverse-tokens die je volgens experts in de gaten moet houden.
- Lees ook: De 29-jarige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried kan toe met 4 uur slaap en werkt met 5 computerschermen tegelijk – zo ziet het leven van de ‘Mark Zuckerberg van crypto’ eruit
De cryptomarkt lijkt de laatste weken niet vooruit te branden. Sinds de piekniveaus in oktober en november incasseren vrijwel alle tokens dreun na dreun. Dit heeft ertoe geleid dat bekende munten als de bitcoin, ether en sol de afgelopen tijd allemaal tientallen procenten zijn gedaald. Ook maandag was de stemming licht negatief met onder meer een daling van ruim 2 procent voor de bitcoin naar een niveau van iets meer dan 46.000 dollar.
Maar dit niet neemt niet weg dat crypto’s per saldo sterk presteren in 2021. Veel tokens zijn sinds begin dit jaar fors in waarde toegenomen, waarbij de waarde van de gehele markt naar meer dan 2.000 miljard dollar is gestegen. En dan zijn er nog de échte uitschieters, zoals ‘gala’. Sinds januari is deze crypto meer dan 42.000 procent gestegen.
Hoe 2022 uitpakt voor de cryptomarkt is uiteraard de vraag, gelet op de hoge beweeglijkheid van veel cryptomunten. Maar één ding is zeker: er is geen gebrek aan crypto-experts die hun visies voor het komende jaar delen. Daarbij staan vooral zogenoemde ‘Ethereum-killers’ en metaverse-tokens centraal.
Benieuwd welke tokens volgens experts komend jaar het meest kansrijk zijn? Business Insider heeft hieronder enkele van de prognoses voor je op een rij gezet.
Een waarschuwing vooraf: aan het beleggen in de speculatieve markt van cryptomunten kleven flink wat risico's. Zo valt de markt niet te voorspellen. Hoewel de succesverhalen het vaakst worden belicht, gaan er ook geregeld flink wat mensen de mist in. Houd er bij het beleggen in cryptomunten dus rekening mee dat je je inleg kan verliezen.
'Ethereum-killers' hebben potentie, aldus experts

Het cryptoplatform Ethereum staat met de cryptomunt ether sinds jaar en dag op de tweede plaats van grootste cryptomunten naar marktwaarde. Op het moment van schrijven heeft ether een marktwaarde van zo'n 450 miljard dollar. Dat is ongeveer de helft van 's werelds meest populaire token, de bitcoin.
Ondanks het succes van Ethereum groeit de kritiek op het platform. Dat heeft alles te maken met de transactiekosten van het netwerk. In november steeg de gemiddelde transactievergoeding tot 63 dollar. Dat is het op een na hoogste niveau ooit, na een hoogtepunt van 70 dollar afgelopen mei, meldden analisten van cryptobeurs Kraken.
Wat betekenen die kosten in de praktijk? Bijvoorbeeld dat gebruikers voor het verplaatsen van 50 dollar aan ether 100 dollar aan transactiekosten kwijt kunnen zijn. En dat leidt tot ergernis.
Deze torenhoge kosten spelen andere netwerken in de kaart. Platformen als Solana, Terra, Polygon, Fantom en Avalanche – bekende zogenoemde 'Ethereum-killers' – hebben dit jaar dan ook goede zaken gedaan. Hun bijbehorende tokens zijn duizenden procenten gestegen. Volgens cryptoanalist Alex Svanenik zou deze trend volgend jaar wel eens door kunnen zetten. Ook noemt hij de binance coin als kanshebber.
In het bijzonder wijst Svanenik op de potentie van Solana en Terra. Hij ziet deze blockchains als grote bedreigingen voor Ethereum, omdat ze het afgelopen jaar beide een flinke toename in activiteit hebben gezien, waaronder op het gebied van zogenoemde NFT's (non-fungible tokens). Dit zijn unieke digitale eigendomscertificaten waarmee gehandeld kan worden in verzamelobjecten zoals digitale kunst.
Ook Tally Greenberg, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Allnodes, ziet kansen voor Terra op de lange termijn. “Het is een hele interessante munt, omdat er veel waarde in de achterliggende blockchain zit en deze in verbinding staat met het ecosysteem van Cosmos", zei ze eerder tegen Insider. Cosmos en Polkadot, twee platformen die verschillende blockchains met elkaar verbinden, zijn volgens Greenberg andere kanshebbers.
Ethereum vecht terug
Hoewel het klinkt alsof Ethereum binnenkort van de tweede plaats wordt verstoten, is dat niet per se het geval. Er zijn dan ook een aantal ontwikkelingen die de waarde van ether ten goede komen.
Ten eerste is er de overstap naar een efficiëntere verificatiemethode voor het goedkeuren van transacties op de blockchain. Deze staat bekend als de 'proof of stake'-methode en staat op de planning voor volgend jaar. Door de nieuwe manier van verifiëren "zal de prijs van ether veel harder stijgen dan die van de bitcoin", aldus Tom Higgins, de topman van vermogensbeheerplatform Gold-i, tegen Insider.
Daar komt bij dat ether dit jaar al ruim 400 procent is gestegen, fors meer dan de plus van 60 procent voor de bitcoin. Nooit eerder is het verschil in groei tussen de nummer 1 en 2 op de cryptomarkt zo groot geweest.
Dat komt mede door het stijgende aantal gebruikstoepassingen voor het Ethereum-netwerk. Een voorbeeld zijn de 'smart contracts', stukjes computercode waarin afspraken tussen twee partijen worden vastgelegd en die automatisch worden uitgevoerd op een cryptoplatform zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken.
Wat ook bijdraagt aan de stijgende waarde van ether, is de opkomst van de metaverse. Daar gaan we nu verder op in.
De opkomst van de metaverse creëert kansen

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de cryptowereld is de hype rond toepassingen van de metaverse. Het gaat hierbij om virtuele 3D-omgevingen waarin gebruikers als avatar kunnen rondbanjeren en kunnen deelnemen aan activiteiten.
Het gamingplatform The Sandbox werkt met zo'n metaverse en gebruikt het Ethereum-platform voor financiële transacties binnen zijn virtuele omgeving. Onlangs nog werd er in deze metaverse een lap virtuele grond verkocht voor omgerekend 3,8 miljoen euro. de En aangezien het Ethereum-platform dit faciliteert, straalt het enthousiasme voor metaverse-toepassingen ook af op de waarde van ether.
Maar Ethereum en grote metaverse-spelers als The Sandbox en Decentraland zijn niet de enige die de vruchten plukken van de hype rond de virtuele werelden. Ook kleinere partijen bieden kansen voor beleggers.
Cryptobelegger Scott Melker, bekend van de podcast ‘The Wolf of All Streets’, noemde Star Atlas onlangs als een kanshebber tegen Insider. Dit is een game-metaverse die draait op de blockchain van Solana, een van de 'Ethereum-killers'.
Melker zegt dat hij het team achter het project kent en dat hij zeer optimistisch is over wat ze kunnen bereiken als het project een succes wordt. Hij bezit dan ook beide bijbehorende cryptomunten: 'polis' en 'atlas'. Die is een bestuursmunt waarmee eigenaren invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen van de ontwikkelaars. De tweede is de geldeenheid van het spel waarmee zaken als land en ruimteschepen kunnen worden gekocht.
Denk twee keer na voordat je ergens je geld insteekt
Enthousiast geworden van dit hele verhaal? Bedenk voordat je ergens je geld insteekt dat je je inleg dus kunt verliezen. Het succes van de cryptomarkt en de aandelenbeurs in 2021 past in het bredere beeld op financiële markten waarin er veel 'gratis geld' in omloop is, sparen nauwelijks iets oplevert en speculatie hoogtij viert.
Verandert dat marktsentiment door bijvoorbeeld stijgende rentes – die er nu in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk langzaam aan lijken te komen – dan kan dat de beurs, maar ook de cryptomarkt gaan raken.
Daarnaast vallen niet alle successen op de cryptomarkt logisch te verklaren. Zo benadrukte cryptoanalist Svanenik eerder tegen Insider dat het niet vanzelfsprekend is dat er een verband bestaat tussen de koers van een cryptomunt en de gebruiksmogelijkheden. Als voorbeelden noemde hij de tokens van de cryptoplatformen Cardano en XRP, die beide erg populair zijn onder kleine beleggers ondanks hun beperkte technische applicaties.
[activecampaign form=28]