- Nu langzaam de vaccinaties tegen het coronavirus op gang komen, is het einde van het thuiswerken in zicht. Toch wil een klein deel van de bevolking niet aan een vaccin.
- Experts waarschuwen dat je deze mensen niet met ratio kunt overhalen. Wel met beroepen op hun gemeenschapszin.
- “Het is een beetje zoals mensen overhalen om te stoppen met roken”, zegt een hoogleraar management. “Je praat met ze over de gevolgen voor de mensen om hen heen, de mensen waar ze van houden.”
Overal ter wereld worden langzaam vaccinatieprogramma’s tegen het coronavirus uitgerold. Ook in Nederland zijn de afgelopen dagen eindelijk de eerste prikken gedaan. Een voorzichtig einde van de pandemie komt in zicht.
Toch staat niet iedereen te juichen voor een prik van Moderna of Pfizer. Volgens onderzoek van de NOS was half december de vaccinatiebereidheid van de Nederlander zo’n 69 procent, een stijging van bijna tien procent ten opzichte van november. De FNV vond voor kerst dat drie op de tien zorgmedewerkers het coronavaccin niet vertrouwen: omdat het nieuw is en te snel ontwikkeld zou zijn, of ze missen uitleg.
Een krimpend maar aanzienlijk deel van de bevolking heeft er dus nog geen zin in, zo’n vaccin. Ondanks decennia aan bewijzen dat vaccinaties veilig en effectief zijn. En het coronavirus dat ons nog steeds thuishoudt.