De Nederlandse banken verzaken hun taak ten aanzien van kredietverlening aan het mkb. Nergens in Europa worden zoveel kredieten afgewezen als in Nederland. Dat moet anders, vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken.
De minister haalt donderdag uit naar de banken in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Op dit moment verzorgen banken nog maar twee derde van het krediet aan het mkb, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Panteia in opdracht van van het ministerie van Economische Zaken.
Vóór de financiële crisis verzagen de banken in de gehele kredietbehoefte van kleine en middelgrote ondernemingen.
(klik op de grafiek voor vergroting)
Zorgelijker is misschien wel dat de daling maar doorgaat. In het eerste kwartaal van 2014 waren banken nog goed voor 88 procent van het nieuw aangetrokken vreemd vermogen.
"Dat is geen goede ontwikkeling. Ik zou graag zien dat ze (banken, red.) zich inspannen om het verloren terrein te heroveren", zegt Kamp in de krant.
Vooralsnog zijn er bar weinig tekenen dat de banken enige ambitie in de richting hebben. Op dit moment wordt 25 procent van alle financieringsaanvragen van het mkb afgewezen, het hoogste percentage in de eurozone. Voor 2008 was dat maar 10 procent.
Kamp vindt dat banken te veel kijken naar hun eigen financiële huishouding en te weinig richten op hun taak als kredietverlener. Bovendien stelt de minister dat de Nederlandse bank gezonder zijn dan banken in andere eurolanden die wel meer uitlenen. "Ze kunnen meer doen", stelt de minister.
Lees ook
Crowdfunding leverde in 2015 veel meer op, maar wat is het risico?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl