Om te voorkomen dat het grondwater vervuild raakt door chemicaliën die worden gebruikt bij het winnen van schaliegas, zou de Tweede Kamer kunnen eisen dat er minder vervuilende chemicaliën worden gebruikt. Dat advies gaf Wim Turkenburg (Universiteit Utrecht) donderdag tijdens de hoorzitting over schaliegas in de Tweede Kamer.
Volgens de hoogleraar blijft fossiele energie zeker de komende 20 jaar nog belangrijk en is het de vraag wat Nederland wil, als het schaliegas uitsluit en het gas in Groningen opraakt. ,,Wil je dan gas uit bijvoorbeeld Rusland of kolen? Alles wat je niet importeert is meegenomen.”
Schonere chemicaliën als eis
Maar het uit de grond halen van schaliegas moet wel veilig en schoon kunnen, meent Turkenburg. Net als bij kernenergie kan de Kamer volgens hem normen stellen. ,,Ik zou ervoor pleiten om schonere chemicaliën te gebruiken, dat kun je als eis stellen. De uitstoot van het broeikasgas CO2 kun je laten compenseren door het bedrijf te laten investeren in ecologisch herstel. En door als voorwaarde te stellen dat er afstand wordt gehouden van grote breuklijnen beperk je de kans op aardbevingen.”
Jan Dirk Jansen (TU Delft) gaf aan dat schaliegas al 10 jaar wordt gewonnen en dat er wordt gewerkt aan nieuwe technieken, maar die verwacht hij niet volgend jaar. ,,Het zal de kosten wellicht omlaag brengen, maar het blijft zo dat schaliegas moeilijker is te winnen dan gewoon aardgas. Revoluties verwacht ik niet.”
Schaliegas is gewoon aardgas, stelde Jan de Jong, inspecteur generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Hij denkt dat het op een verantwoorde manier uit de bodem kan worden gehaald en is niet bang voor lekkages in boorputten of opslagtanks zoals in de Verenigde Staten waar schaliegas op grote schaal wordt gewonnen. ,,In Nederland zijn ruim 3300 putten geboord en er is geleerd het steeds beter te doen”, aldus De Jong die aangeeft dat boorlocaties een vloeistofdichte bodem hebben en dat de vloeistoffen in dichte tanks gaan, terwijl dat laatste in de VS niet altijd zo is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl