- Op de Democratische Conventie die maandag van start is gegaan, kreeg Kamala Harris onder meer steun van president Joe Biden en Hillary Clinton.
- Harris trad zelf ook kort op.
- De Democratische presidentskandidaat wil onder meer de vennootschapsbelasting in de VS verhogen naar 28%.
- Lees ook: Dit is het meeste verrassende aspect van het prille succes van Kamala Harris in de verkiezingscampagne
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, de Democratische presidentskandidaat in november, wil de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten verhogen naar 28 procent als zij op 5 november haar Republikeinse rivaal Donald Trump verslaat. Dat meldt haar verkiezingscampagne.
Sinds 1 januari 2018 geldt in de VS een vast vennootschapsbelastingtarief van 21 procent, na de invoering van de Tax Cuts and Jobs Act van 2017, toen Trump nog president was. Daarvoor was het tarief nog 35 procent.
Harris’ campagnewoordvoerder James Singer zei dat de stap onderdeel is van “een fiscaal verantwoorde manier om geld terug te stoppen in de zakken van werkende mensen en ervoor te zorgen dat miljardairs en grote bedrijven hun eerlijke deel betalen”.
In een toespraak over economisch beleid vorige week schetste Harris voorstellen om de belastingen voor de meeste Amerikanen te verlagen, “woekerprijzen” door supermarkten te verbieden en meer betaalbare woningen te bouwen. De voorstellen passen in de “opportunity economy” die ze van plan is na te streven als ze president wordt.
Harris krijgt steun van Joe Biden en Hillary Clinton
Op de eerste dag van de Democratische Conventie waar Harris formeel wordt aangewezen als presidentskandidaat van de Democraten, traden onder meer president Joe Biden en partijprominent Hillary Clinton op.
Harris gaf onaangekondigd ook een toespraak. Ze zou eigenlijk pas donderdag op het podium verschijnen, maar liet het publiek maandagavond weten dat ze president Joe Biden "voor altijd dankbaar is".
"Dit zal een geweldige week worden", zei Harris. Bij haar opkomst klonk het nummer Freedom van Beyoncé.
President Joe Biden werd met een staande ovatie onthaald op de Democratische Nationale Conventie. Het publiek bleef herhaaldelijk "Joe, bedankt" roepen toen de 81-jarige Democraat op het podium verscheen. "Amerika, ik hou van je", zei Biden.
De president werd geïntroduceerd door zijn dochter Ashley Biden en pinkte na een lange knuffel op het podium een traantje weg. Het duurde minuten voordat hij de kans kreeg zijn toespraak te beginnen door het applaudisserende en scanderende publiek.
"Zijn jullie er klaar voor om voor vrijheid en democratie te kiezen? Zijn jullie klaar om voor Kamala Harris en haar running mate Tim Walz te kiezen", vroeg Biden toen de zaal tot rust was gekomen. "In Amerika is geen plaats voor politiek geweld", zei hij ook. Zijn toespraak werd gezien als een gelegenheid om afscheid te nemen. Volgens The New York Times verviel Biden na een historische opkomst in zijn gebruikelijke campagnetoespraak.
Biden zei dat het "de beste beslissing uit zijn carrière" was om Harris tot vicepresident te benoemen. De politieke carrière van de president duurde ruim vijftig jaar. "Amerika, ik heb het beste van mezelf gegeven", zei hij.
Voorafgaand aan de speech van Biden kwamen ook onder meer Bidens vrouw Jill, oud-presidentskandidaat Hillary Clinton en het progressieve Democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez aan het woord.
Een in het wit geklede Clinton liet weten dat "de toekomst is begonnen". Volgens de voormalig presidentskandidaat, die het in 2016 opnam tegen Donald Trump, breekt met de nominatie van Kamala Harris als Democratische presidentskandidaat "een nieuw hoofdstuk" aan in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
"Er is iets aan het veranderen in Amerika, dat voel ik", zei Clinton, die onder luid gejuich en met een staande ovatie werd ontvangen bij de conventie in Chicago. In haar toespraak refereerde de oud-minister aan het glazen plafond en alle politica's die dat hebben geprobeerd te doorbreken. Zo sprak ze over de eerste zwarte vrouwelijke parlementariër Shirley Chisholm, die in 1972 opging voor het Amerikaanse presidentschap.
Clinton besprak ook haar eigen gooi naar het presidentschap, in 2016. "Bijna 66 miljoen Amerikanen stemden voor een toekomst waarin er geen grenzen zijn aan onze dromen", zei ze. Als Harris het schopt tot de 47e president van de VS, staat ze volgens Clinton "aan de andere kant van het glazen plafond". "Ik zou willen dat mijn moeder en de moeder van Kamala ons konden zien."