• De Democratische kandidaat Kamala Harris is flink in de aanval gegaan in haar eerste debat met Donald Trump.
  • Na afloop van het debat kreeg Harris steun van megaster Taylor Swift.
  • Meteen na het debat met Trump daagde het campagneteam van Harris de Republikeinse kandidaat uit voor een tweede tv-debat.
  • Lees ook: Zwakke groei van Amerikaanse arbeidsmarkt is de achilleshiel van Kamala Harris

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris kennelijk de smaak te pakken van het debatteren met haar opponent Donald Trump, Meteen na het debat met Trump daagde het campagneteam van Harris de Republikeinse kandidaat uit voor een tweede tv-debat.

“In het felle licht van de schijnwerpers kregen de Amerikanen te zien voor welke keuze ze deze herfst in het stemlokaal staan: doorgaan met Kamala Harris of achteruitgaan met Trump,” schreef de campagne in een verklaring. “Vicepresident Harris is klaar voor een tweede debat. Is Donald Trump dat ook?”

Trump reageerde vrijwel direct: “Ik heb daar geen probleem mee.” De oud-president was na het debat verschenen in de zogenoemde Spin Zone, de ruimte waar journalisten traditioneel na een groot debat met vertegenwoordigers van de campagnes spreken.

Harris ging in haar eerste debat met Trump vol in de aanval. Ze verweet Trump leugens te verspreiden, begon over de strafzaken tegen de oud-president, zei dat dictators hopen dat hij de verkiezingen wint en claimde dat toeschouwers op zijn campagnebijeenkomsten verveeld weglopen.

President Joe Biden prees zijn vicepresident stelde na afloop van het debat in een bericht op X dat Harris haar tegenstander heeft ingemaakt. "Harris heeft laten zien dat ze de beste keuze is om ons land de toekomst in te leiden", schreef Biden op X. Hij stelde dat zijn vicepresident het debat ruim heeft gewonnen en dat Amerika "vanavond de leider heeft gezien" met wie hij de afgelopen jaren al met plezier heeft mogen samenwerken.

Trump toonde zichzelf op sociale media juist tevreden over het debat met Harris. "Het was volgens mij mijn beste debat ooit, vooral aangezien het drie tegen een was", schreef hij op Truth Social.

De opmerking "drie tegen een" lijkt bedoeld te zijn als kritiek op de presentatoren bij ABC. Een campagnewoordvoerder van de Republikein klaagde eerder al in Amerikaanse media dat die meer op de hand leken te zijn van de Democraat Harris.

Trump schreef ook dat "kameraad Kamala Harris" een tweede debat wil "omdat ze flink heeft verloren". Hij vergeleek dat met vechtsporters. "Als ze een gevecht verliezen, willen ze meteen een herkansing."

Bitcoin daalt na debat

De koers van de bitcoin is woensdag gedaald. Beleggers in de grootste en bekendste cryptomunt ter wereld reageerden op het debat tussen Harris en Trump. Laatstgenoemde heeft de cryptosector omarmd

De waarde van de bitcoin zakte woensdagochtend volgens platform CoinMarketCap dat de koersen bijhoudt, met 1,2 procent tot 56.241 dollar. In augustus klom de bitcoin nog tot circa 64.000 dollar. In maart bereikte de bitcoin nog een recordniveau van bijna 74.000 dollar.

"De markt beoordeelde dat Kamala Harris het debat heeft gewonnen, met name in de beginfase, wat zich vertaalde in een kleine daling voor crypto", zei Caroline Mauron, medeoprichter van Orbit Markets.

Harris krijgt steun van Taylor Swift

Een opsteker voor Harris was in ieder geval dat ze na het debat steun kreeg van megaster Taylor Swift. Die sprak officieel haar steun uit voor Harris. De zangeres deelde haar stemadvies met haar ruim 283 miljoen volgers op Instagram.

Swift stelde dat zij Harris steunt, omdat de Democratische vicepresident "vecht voor rechten en doelen die een vechter nodig hebben om te overleven. Ik denk dat zij een stabiele, getalenteerde leider is en ik denk dat we zoveel meer met dit land kunnen bereiken als we door kalmte en niet door chaos worden geleid."

De zangeres stelde dat zij haar keuze definitief maakte na het debat. "Als je nog niet gekeken hebt, doe dan onderzoek naar de onderwerpen waarover het gaat", adviseerde zij. "En de standpunten die beide kandidaten innemen over de zaken die voor jou belangrijk zijn. Als stemgerechtigde zorg ik ervoor dat ik alles zie en lees wat ik kan over hun plannen en toekomstvisie op dit land."

Ook ging Swift in op het feit dat er recent berichten rondgingen dat zij Donald Trump zou steunen. Dit bericht was gegenereerd door kunstmatige intelligentie. "Dat heeft mijn angst voor AI en misinformatie gevoed", aldus de zangeres. "Mede daardoor heb ik besloten dat ik volledig transparant wil zijn over wat ik deze verkiezingen wil als stemgerechtigde. De beste manier om misinformatie te bestrijden, is de waarheid."

Het stemadvies van Swift wordt al jaren gezien als een belangrijke factor in Amerikaanse verkiezingen. De populaire zangeres deelt sinds de tussentijdse verkiezingen in 2018 haar mening, meestal pas een paar weken voor de verkiezingen.

Harris en Trump botsen over economie

Trump en Harris botsten bij aanvang van hun debat over een belangrijk onderwerp voor veel kiezers: de economie. Trump betoogde dat het land economisch een "rampzalige" periode achter de rug heeft. "Ik had een van de beste economieën uit de geschiedenis van ons land gecreëerd en dat zal ik weer doen."

Harris zei zich te willen inzetten voor het midden- en kleinbedrijf. Ze noemde die ondernemingen de ruggengraat van de economie en beloofde fiscale maatregelen om ze te helpen. Trump wil volgens de vicepresident juist de belastingen verlagen voor miljardairs en grote bedrijven.

Trump zei juist andere landen te willen laten betalen. "We gaan andere landen invoerheffingen opleggen. Andere landen gaan eindelijk na 75 jaar terugbetalen voor alles wat wij voor de wereld hebben gedaan", aldus de oud-president. Hij wees vervolgens op zijn eerdere importheffingen tegen China.

De Republikein zei dat onder de huidige regering sprake was van "waarschijnlijk de ergste inflatie in de geschiedenis van ons land" en beweerde dat producten soms wel 80 procent duurder zijn geworden. Hij begon vervolgens over migratie en zei dat "miljoenen mensen uit gevangenissen en gestichten" het land binnenkomen om banen in te pikken. "Dit zijn de mensen die zij en Biden het land hebben binnengeloodst."

Trump beweerde ook dat er onder zijn regering "vrijwel geen inflatie" was, terwijl die onder de huidige regering juist rampzalig zou zijn geweest. "Ze hebben de economie verwoest", zei hij over Biden en Harris. Harris ging in de tegenaanval en hekelde het economische beleid van Trump. Ze zei dat het handelstekort destijds torenhoog opliep en dat Trump aanstuurde op handelsoorlogen.

De economie wordt gezien als een van de zwakke plekken van Harris. Het is een belangrijk onderwerp voor veel kiezers en er bestaat onvrede over de inflatie en de kosten van levensonderhoud. Uit peilingen komt naar voren dat Trump op dit thema meer vertrouwen geniet dan zijn rivaal Harris. De vicepresident probeert het vertrouwen van kritische kiezers te winnen en zegt dat het omlaag brengen van prijzen voor haar als president de hoogste prioriteit zal hebben.

Boren naar schalieolie in de VS

Trump verweet Harris herhaaldelijk van standpunt te veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van fracking. "Als zij wint, eindigt fracking in Pennsylvania." Fracking is een techniek waarmee naar olie en gas wordt geboord in de Verenigde Staten.

De oud-president zei dat Harris op twaalf tot veertien punten van standpunt is veranderd. De vicepresident reageerde ontkennend. "Wacht even. Ik ben nu aan het woord", zei Trump vervolgens. "Klinkt dat bekend?" De oud-president verwees naar een bekend moment in een oud debat tussen Harris en Trumps voormalige vicepresident Mike Pence. Toen vroeg Harris haar rivaal om haar niet in de rede te vallen.

Trump schilderde Harris af als radicaal-links. "Ze wil transgenderoperaties uitvoeren op illegale migranten in de gevangenis."

Het standpunt van Harris over fracking kreeg de afgelopen tijd veel aandacht. Fracking is een omstreden manier om grondstoffen te winnen die in de VS op grote schaal wordt gebruikt, ook in de swing state Pennsylvania, die een belangrijke rol kan spelen bij de komende verkiezingen. Critici vinden dat de techniek de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen niet vermindert en wijzen op mogelijke gezondheidsrisico's.

Harris was in 2019 nog tegen fracking, maar is inmiddels van gedachten veranderd. Ze heeft eerder aangegeven dat ze een verbod geen noodzakelijke stap meer vindt om een duurzamere economie te creëren.

Trump stelt dat Democraten radicaal abortusstandpunt innemen

Trump heeft de Democraten radicale abortustandpunten verweten. Hij haalde uit naar de vicepresidentskandidaat van Kamala Harris, Tim Walz. "Hij zegt dat abortus in de negende maand helemaal prima is. Hij zegt ook dat executie na de geboorte prima is. Dat is dan executie, geen abortus, want het kind is al geboren."

Trump kreeg de vraag waarom kiezers hem zouden moeten vertrouwen op het gebied van abortus en koos de aanval. De oud-president stelde ook dat veel mensen graag wilden dat staten zelf zeggenschap zouden krijgen over abortusbeleid. Hij zei dat de discussie over abortusbeleid het land al meer dan een halve eeuw verscheurt.

Het is in de VS overigens niet legaal om baby's na de geboorte te doden. "Ik voorspelde dat je leugens zou horen", reageerde Harris.

Abortus geldt voor de Democraten als een belangrijk campagnepunt. Progressief Amerika reageerde woedend toen het door conservatieven gedomineerde Hooggerechtshof in 2022 een einde maakte aan het landelijke recht op abortus. De hoogste rechters draaiden toen de uitspraak terug in de bekende zaak Roe v. Wade uit 1973.

Trump gaf vorig jaar nog trots aan dat die stap aan hem te danken is, maar leek recentelijk meer te worstelen met zijn abortusstandpunt. Zo beloofde hij dat een volgende regering-Trump "fantastisch" zal uitpakken voor vrouwen en hun rechten rondom zwangerschappen. Dat leidde tot geërgerde reacties van de anti-abortusbeweging.

Veel staten hebben hun abortusbeleid aangescherpt sinds de uitspraak van het hooggerechtshof. Harris linkte dat aan haar politieke rivaal, die als president meerdere conservatieve opperrechters kon benoemen. Ze gebruikte herhaaldelijk de term "Trump-abortusverboden" en zei dat de regering "en vooral Donald Trump" niet tegen vrouwen moet zeggen wat ze met hun eigen lichamen moeten doen.

Harris waarschuwde ook dat Trump als president een nationaal abortusverbod zal tekenen. Ze bracht hem opnieuw in verband met beleidsplannen uit het conservatieve Project 2025, waar de oud-president niks mee te maken zegt te hebben. "Ze doet het weer", zei Trump vervolgens. "Het is een leugen. Ik ga geen verbod tekenen."

Harris probeert Trump aan radicaal Republikeins project te koppelen

Harris probeert Trump tijdens het debat in verband te brengen met Project 2025, een reeks omstreden beleidsplannen van een conservatieve denktank. "Het is een gevaarlijk plan dat de oud-president wil invoeren als hij weer wordt herkozen."

Harris voorspelde ook dat Trump tijdens het debat met leugens, verwijten en beledigingen zal komen. Trump probeert al langer afstand te nemen van Project 2025 en herhaalde er niets mee te maken te hebben. "Ik heb het niet gelezen, ik wil het niet lezen", benadrukte hij. "Dit is een stel mensen dat met ideeën kwam. Een paar goede, een paar slechte. Maar dat maakt niet uit."

Trump geconfronteerd met uitspraken over afkomst Harris

Trump werd tijdens het debat in Philadelphia geconfronteerd met zijn uitspraken over de afkomst van zijn rivaal Harris. Trump beweerde eerder tijdens een interview dat Harris zich plots ging presenteren als zwarte persoon, terwijl ze zich eerder liet voorstaan op haar Indiase afkomst.

Trump kreeg tijdens het debat de vraag waarom hij het gepast vond om zich uit te spreken over de afkomst van zijn rivaal. "Dat doe ik niet. En het interesseert me ook niet", zei de oud-president. "Wat ze ook wil zijn, ik vind het allemaal prima."

Harris noemde het tragisch dat iemand meedoet aan de verkiezingen die "steeds ras heeft gebruikt om mensen te verdelen". Ze zei dat Trump eerder ook leugens heeft verspreid over de afkomst van Barack Obama, de eerste zwarte president van de VS.

Trump valt Harris aan op migratie en criminaliteit

Trump bekritiseerde tijdens het debat het migratiebeleid van de huidige Amerikaanse regering. Hij zei dat de criminaliteit in landen als Venezuela fors is afgenomen omdat criminelen massaal naar de VS worden gestuurd.

"Ze lieten criminelen toe. Miljoenen criminelen. Terroristen. Drugsdealers", beweerde hij. "Ze kwamen ons land binnen en krijgen nu van hun thuislanden te horen: kom nooit terug, anders doden we jullie."

Kamala Harris suggereerde dat Trump niet in een positie is om anderen de les te lezen over criminaliteit. Ze wees erop dat de oud-president wordt vervolgd voor tal van strafbare feiten, waaronder verkiezingsinmenging. Trump zei vervolgens dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging door de huidige regering.

Immigratie is een belangrijk thema in de campagne en beide partijen maken elkaar felle verwijten over de situatie aan de zuidelijke grens. Daar arriveerden tijdens het presidentschap van Biden recordaantallen migranten. Trump heeft de huidige regering verweten de grenzen open te zetten. Hij bedacht de term "Biden migrant crime" (migrantenmisdrijven van Biden) om misdrijven die worden gepleegd door migranten te linken aan de president.

Republikeinen richten hun pijlen ook op Harris. Biden heeft zijn vicepresident ingezet om met landen in de regio te zoeken naar oplossingen voor problemen die leiden tot meer migratie, zoals armoede en geweld. Republikeinen gaven Harris vervolgens de bijnaam 'grenstsaar' en klaagden dat ze te weinig doet aan problemen aan de grens. Dat maakte haar diplomatieke missie een mogelijke zwakke plek in aanloop naar de verkiezingen.

Democraten hebben Trump ondertussen verweten oplossingen voor problemen aan de grens uit politiek opportunisme tegen te werken, door zijn aanhangers in het Congres dit jaar aan te sporen tegen nieuwe maatregelen te stemmen. Biden gebruikte vervolgens een presidentieel bevel om het grensbeleid eigenhandig aan te scherpen.

Bestorming Capitool

Trump verdedigde tijdens het debat in Philadelphia zijn optreden op 6 januari 2021, toen zijn aanhangers het Congres bestormden. Hij zei te hebben opgeroepen tot vreedzame en patriottische acties.

Trump veranderde snel van onderwerp en begon over migratie. Hij zei dat mensen het land binnenkomen en moorden plegen en stelde dat Harris daar als "grenstsaar" verantwoordelijkheid voor draagt.

De oud-president kreeg de vraag of hij spijt heeft over zijn optreden. "Ik had er niks mee te maken", reageerde hij. "Ze vroegen me alleen een speech te geven. Dat kwam ik doen."

Harris zei dat ze zelf op het Capitool was op die 6 januari. Ze verweet Trump dat hij toen een gewelddadige meute heeft opgehitst. Harris zei dat het land niet terug hoeft te gaan naar die periode. "Laten we dat niet doen. Het is tijd om die bladzijde om te slaan."

De vicepresident concludeerde dat Trump is "ontslagen door 81 miljoen mensen" en daar duidelijk veel moeite mee heeft. Trump zei op zijn beurt dat Harris helemaal geen stemmen kreeg en wordt gehaat door president Joe Biden, die hij omschreef als "zwak en sneu".

Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag in 2020 zonder bewijs vol dat hij door fraude had verloren. Aanhangers bestormden daarop het Congres om te voorkomen dat zijn verkiezingsnederlaag daar zou worden bekrachtigd. Hun poging mislukte en er lopen inmiddels meerdere strafzaken tegen Trump die samenhangen met zijn pogingen om aan de macht te blijven.

Dat betekent dat de kans bestaat dat de oud-president nog tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld. Trump blijft ondertussen suggereren dat ook bij de verkiezingen van dit jaar gesjoemeld kan worden. "Wees alert op verkiezingsfraude, want zonder verkiezingsfraude winnen wij", verkondigde hij onlangs bij een grote politievakbond. "Dan winnen we zo eenvoudig."

De oud-president is al schuldig bevonden in een zaak die losstaat van de verkiezingen van 2020. Het ging om een proces dat betrekking had op zwijggeldbetalingen uit 2016 aan pornoster Stormy Daniels, die zegt seks met Trump te hebben gehad. Trump hoort pas na de verkiezingen welke straf hij krijgt.

Trump wil dat Europa meer betaalt voor steun Oekraïne

Trump uitte kritiek op de Europese bijdrage aan militaire steun voor Oekraïne. Hij zei dat Kamala Harris en Joe Biden de Europeanen niet om meer geld voor Oekraïne durven te vragen.

Trump kreeg de vraag of hij hoopt dat Oekraïne de oorlog wint, maar gaf daar geen rechtstreeks antwoord op. "Ik wil dat de oorlog eindigt", zei de oud-president. "Ik wil levens redden. Er vallen nu miljoenen doden."

Europa heeft volgens Trump veel meer belang bij het beëindigen van de oorlog. "Wij hebben er nu al 250 tot 275 miljard dollar aan uitgegeven", zei Trump. "Ze zouden gedwongen moeten worden om dat te evenaren."

De Republikein blikte terug op zijn vorige ambtstermijn. "Ze betaalden honderden miljarden dollars toen ik zei: betalen of we gaan je niet meer beschermen", zei hij. "Dat is misschien een van de redenen dat ze mij minder aardig vinden dan zwakke mensen."

De dure militaire steun aan Oekraïne geldt als een gevoelig onderwerp in de Amerikaanse politiek. Het duurde eerder dit jaar door verzet van de Republikeinen maanden om een omvangrijk militair steunpakket door het Congres te loodsen.

Harris zei dat Oekraïne zich dankzij Amerikaanse wapens staande wist te houden als onafhankelijk land. Ze zei dat Europese bondgenoten opgelucht zijn dat Trump niet meer in het Witte Huis zit. "Als Donald Trump president was geweest, had Poetin nu al in Kyiv gezeten."

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Business Insider over de Amerikaanse verkiezingen:

Privacy

LEES OOK: 8 dingen die je vooraf moet weten over het historische debat tussen Trump en Harris