- Naast het beleid van de Amerikaanse centrale bank heeft ook de presidentsrace invloed op de dollar.
- Dat was woensdag ook even te zien na het debat tussen Kamala Harris en Donald Trump.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit hoe het economische beleid van de presidentskandidaten de dollar kan raken.
ANALYSE – Wie goed oplette, zag woensdagochtend vroeg het effect van het debat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump doorwerken op valutamarkten. Ten opzichte van de euro deed de dollar een klein stapje terug toen Harris als winnaar van het podium stapte. Op papier komt de Amerikaanse munt onder druk te staan door haar beleidsplannen.
Onder het bewind van Harris kunnen hogere belastingen een rem op de economische groei zetten. Om te voorkomen dat de werkloosheid te ver oploopt, zal de Federal Reserve de beleidsrente mogelijk nog wat verder moeten terugschroeven dan de markt nu inprijst.
Aan de andere kant zou een zege van Trump de dollar juist een impuls kunnen geven. Hij is van plan om belastingverlagingen door te voeren, die een positief effect kunnen hebben op de Amerikaanse economische groei.
Daarnaast kunnen valutamarkten in dit scenario zich opmaken voor een oplaaiende handelsoorlog met China en het terugschroeven van de militaire steun aan Oekraïne.
Als de geopolitieke spanningen oplopen, vervult de dollar vaak een rol van veilige vluchthaven. Overigens mag het Swift-effect ook niet uitgevlakt worden bij de bescheiden dollardaling. De populaire zangeres Taylor Swift heeft meteen na het debat haar steun uitgesproken voor Harris.
Swift ondertekende haar bericht als kinderloos kattenvrouwtje. Daarmee haalde ze indirect uit naar J.D. Vance. De running mate van Trump had de Democraten eerder weggezet als een stelletje kinderloze kattenvrouwtjes.
Het Harris- en Swift-effect verdween woensdagmiddag op valutamarkten echter als sneeuw voor de zon na de publicatie van Amerikaanse inflatiecijfers. In augustus is de inflatie gedaald tot 2,5 procent. Hierdoor krijgt de Amerikaanse centrale bank ruimte om de focus te verschuiven van inflatiebestrijding naar het opstoken van het vuurtje onder de arbeidsmarkt. Het is nu zo goed als zeker dat de beleidsrente tijdens de beleidsvergadering van volgende week met een kwart procentpunt wordt verlaagd.
Volgens de prognoses zoals die worden bijgehouden in CME Fedwatch, rekenen economen erop dat de rente vervolgens stapsgewijs daalt tot 3 procent halverwege 2025.
Gordels vast voor onrustige rit van de dollar
Het onrustige koersverloop van de dollar vormt een contrast met de rust van de afgelopen maanden. Tussen de laagste en hoogste wisselkoers van euro/dollar zit dit jaar iets meer dan 5 procent. Dat is kinderspel vergeleken bij de valutaschokken in andere jaren.
In de zomer van 2022 zette de dollar bijvoorbeeld een opmars in van 20 procent. Maar het kwam ook regelmatig voor dat de munt juist binnen enkele maanden met 10 procent of meer daalde ten opzichte van de euro.
Voorlopig lijkt de rust op valutamarkten niet terug te keren. De komende dagen verschuift de aandacht naar de renteplannen van de Europese Centrale Bank. Als die afwijken van het beleid dat de Federal Reserve volgende week uitstippelt, lokt dat ongetwijfeld een reactie uit.
Bovendien neemt de politieke spanning in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen natuurlijk langzaam maar zeker toe. Voorlopig kunnen we dan ook maar beter onze gordels vastmaken voor een spannende dollarrit van de komende maanden.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.