Nu Joe Biden is uitgeroepen tot de 46ste president van de Verenigde Staten, wordt zijn ‘running mate’ Kamala Harris de eerste vrouwelijke en de eerste zwarte vicepresident van het land.
Harris is sinds 2017 senator voor Californië. Ze deed net als Biden een gooi naar het Witte Huis, maar stapte in december 2019 uit de race.
Voordat Harris in de Senaat zat, was ze openbaar aanklager in San Francisco en procureur-generaal van Californië. Ze maakte naam met haar harde aanpak van misdaad.
Neem een kijkje in het leven en carrière van Kamala Harris, die als eerste vrouw, eerste zwarte Amerikaan én als eerste Amerikaan met een Aziatische achtergrond vicepresident wordt.
Joe Biden is zaterdag na een bloedstollende race uitgeroepen tot de 46ste president van de Verenigde Staten. Daarmee wordt ‘running mate’ Kamala vicepresident van het land.
In augustus werd bekend dat Biden de 56-jarige Harris koos als zijn running mate.
“Ze is klaar om dit werk te doen op dag 1. We zijn allebei klaar om aan de slag te gaan om dit land opnieuw op te bouwen. En beter te maken”, aldus Biden bij hun eerste gezamenlijke optreden.
Harris en Biden stonden vorig jaar nog tegenover elkaar tijdens een debat voor de Democratische voorverkiezingen. Harris trok zich al snel terug en steunde Biden, ondanks een heftige confrontatie tijdens een debat tussen Democratische kandidaten.
Harris is sinds 2017 senator van Californië. Daarvoor was ze openbaar aanklager in San Francisco waar ze bekendstond om haar harde aanpak van misdaad. In 2011 werd ze verkozen tot procureur-generaal van dezelfde staat. Hoewel de huidige president Donald Trump Harris later 'vreselijk' noemde, doneerde hij destijds in totaal 6.000 dollar aan haar campagne.
Harris is de eerste vrouw, de eerste zwarte Amerikaan én de eerste Amerikaan met een Aziatische achtergrond die vicepresident wordt. Dit is haar verhaal.
Kamala Harris komt op 20 oktober 1964 ter wereld in Oakland, Californië. Ze studeert aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Ze heeft een jongere zus die Maya heet.
Haar moeder Shyamala Gopalan Harris en vader Donald Harris zijn naar de Verenigde Staten gekomen vanuit respectievelijk India en Jamaica. Ze ontmoeten elkaar op UC Berkeley in hun studententijd en scheiden als Harris zeven jaar is.
Op vakantie gaat het gezin naar India en thuis kookt haar moeder Indiaas, aldus The Washington Post. "Mijn moeder begreep heel goed dat ze twee zwarte dochters opvoedde", schrijft Harris in haar biografie 'The Truths We Hold' uit 2019.
Als jong kind nemen beide ouders Harris mee naar burgerrechtenprotesten in Berkeley.
Ze brengt een groot deel van haar jeugd door in Berkeley waar ze naar de basisschool Thousand Oaks gaat. Op haar twaalfde verhuist ze met haar familie naar het Canadese Montreal, om na haar middelbare schooltijd terug te keren naar de VS voor haar studie.
Als kind neemt Harris de bus naar een blanke school in een andere wijk. Dit zogeheten 'busing' is georganiseerd door basisscholen in Berkeley om segregatie tegen te gaan, nadat in de jaren 50 en 60 de burgerrechtenbeweging op gang is gekomen.
Het doel van 'busing'– scholieren vervoeren tussen verschillende buurten – is het bij elkaar brengen van witte scholieren en scholieren van kleur. Dit moet een einde maken aan de segregatie in het onderwijs.
In de beginjaren neemt Harris iedere dag een bus naar haar basisschool Thousand Oaks in een overwegend witte buurt, aldus The New York Times.
Joe Biden verzet zich in de jaren zeventig tegen de praktijk, iets waar Harris stevige kritiek op uitte tijdens een van de debatten in de Democratische voorverkiezingen.
"Er was eens een klein meisje in Californië dat in de tweede klas elke dag met de bus naar school ging voor integratie op openbare scholen. Dat kleine meisje was ik", zei Harris.
Bidens antwoord? "Ik was niet tegen busing in Amerika. Waar ik tegen was, is busing in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Dat is waar ik me tegen verzette", aldus de voormalig vicepresident.
Harris gaat naar Howard University en Hastings College of Law, de rechtenfaculteit van de Universiteit van Californië.
Harris is lid van het damesdispuut Alpha Kappa Alpha op Howard. Op die school "werd ze volwassen", aldus The Washington Post. Volgens The Los Angeles Times krijgt haar politieke identiteit vorm op Howard, een privé-universiteit die een zogenoemde historically black university (HBCU) is.
HBCU-hogescholen en -universiteiten zijn opgericht voor zwarte Amerikanen ten tijde van de rassenscheiding in de VS die officieel tot 1964 duurde. Howard wordt ook wel het "zwarte Harvard" genoemd, hoewel studenten van alle komaf welkom zijn.
Harris werkt acht jaar voor de openbaar aanklager van Alameda County in Californië.
Tijdens haar eerste baan na haar rechtenstudie vervolgt ze als plaatsvervangend openbaar aanklager van Alameda County verdachten van moord, verkrachting, mishandeling en drugshandel, aldus de Los Angeles Times.
In dezelfde periode heeft ze een relatie met Willie Brown, destijds de voorzitter van het Californische lagerhuis. In 1996 schopt Brown het tot burgemeester van San Francisco en groeit uit tot nationale bekendheid. Het koppel is dan al niet meer bij elkaar.
In 2003 omschrijft Harris haar voormalige partner in SF Weekly als een "blok aan mijn been". "Zijn carrière is voorbij. Ik ben 'alive and kicking' voor de komende 40 jaar. Ik ben hem niets verschuldigd", aldus Harris.
Brown zegt "erg blij" te zijn dat Harris de running mate van Biden is. Eerder adviseerde hij haar nog om nee te zeggen.
Van 2004 tot 2011 is Harris openbaar aanklager in San Francisco. Ze staat bekend om haar harde aanpak van criminaliteit.
Harris is de eerste vrouwelijke openbaar aanklager van de beroemde Californische stad. En ook de eerste zwarte vrouw.
Tijdens haar campagne in 2003 (districtsaanklager is in de VS een gekozen beroep) keert ze zich tegen de doodstraf. Vier maanden later houdt ze zich aan die belofte als een politie-agent wordt neergeschoten door een bendelid. Prominente Californische Democraten bekritiseren Harris' beslissing, maar ze houdt voet bij stuk.
Toch is Harris zeker niet onomstreden. Ze staat bekend om haar harde aanpak met hoge straffen. Daardoor belanden veel zwarten achter tralies voor lichte vergrijpen. Ook stelt ze ouders strafbaar wiens kinderen spijbelden van school, een beslissing die opnieuw de zwarte gemeenschap treft.
In 2011 schopt Harris het tot procureur-generaal van Californië. Ze houdt haar conservatieve lijn vast.
Zes jaar lang is Harris minister van Justitie van de staat Californië. Ook in die rol laat ze niet over haar heen lopen.
Zo weigert ze een voorstel van hypotheekverstrekkers om de schulden te verlichten van Californische huiseigenaren die door de financiële crisis van 2008 in problemen zijn gekomen. De banken willen schikken voor 4 miljard dollar, Harris zegt nee en sleept uiteindelijk 20 miljard dollar uit het vuur.
President Donald Trump heeft zelfs tot twee keer toe gedoneerd aan Harris' campagne voor het ambt.
Maar ook als procureur-generaal krijgt Harris veel kritiek te verduren. Als een federale rechter de doodstraf in Californië ongrondwettelijk verklaart, gaat Harris tegen die uitspraak in beroep. Haar tegenstanders leggen dat uit als een steunbetuiging voor de doodstraf.
Verder steunt Harris geen hervorming van het 'three strikes and out'-principe, waarbij je in Californië levenslang krijgt na de derde misdaad, hoe klein die ook is. Daardoor belanden veel zwarte Amerikanen in de gevangenis.
En Harris treedt volgens critici ook niet hard genoeg op tegen politiegeweld. Ze doet weinig om schietincidenten waarbij agenten betrokken zijn nader te onderzoeken en over te gaan tot vervolging, iets dat haar dit jaar na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zwaar is aangerekend.
Dat beeld is de afgelopen tijd overigens wel veranderd. Tijdens de Black Lives Matter-protesten spreekt Harris zich duidelijk uit voor politiehervormingen.
Pas als senator toont Harris haar progressieve kant. Ze is in 2017 de tweede zwarte vrouw ooit in de Amerikaanse Senaat.
Harris staat bekend om haar felle optredens. Ze legt Mark Zuckerberg het vuur aan de schenen als Facebook-oprichter in 2018 wordt gehoord over hoe de socialemediareus omgaat met gebruikersgegevens.
Ook haar ondervragingen van justitieminister William Barr en de conservatieve opperrechter Brett Kavanaugh, destijds nog kandidaat voor het Hooggerechtshof, maken indruk. Kavanaugh ligt zwaar onder vuur nadat verhalen naar buiten waren gekomen over seksueel wangedrag in zijn studententijd.
Volgens president Trump was Harris was “de gemeenste, vreselijkste, meest respectloze van iedereen in de Senaat" tijdens het verhoor van Kavanaugh, zei hij tegen journalisten nadat Biden zijn keuze voor Harris bekendmaakte.
Harris laat als senator haar progressieve kant zien. Ze stemt voor de legalisering van marihuana, steunt de Green New Deal en werkt aan voorstellen om de wapenwetten te hervormen.
In januari 2019 stelt Harris zich kandidaat voor het presidentschap. Elf maanden later trekt ze zich terug uit de race.
De campagne van Harris begint veelbelovend. Tijdens debatten met Biden toont Harris zich de meerdere en een autoriteit op gebied van raciale kwesties – niet onbelangrijk in een land waar ongeveer de helft van de inwoners ervan overtuigd is dat hun president een racist is.
Toch lukt het haar niet dat momentum vast te houden. Ze zakt terug in de peilingen en het geld raakt op. In december besluit Harris om de handdoek in de ring te gooien. "Ik ben geen miljonair en kan niet mijn eigen campagne financieren", schrijft ze in een e-mail aan haar campagneteam.
Harris woont in Los Angeles met haar man, Doug Emhoff.
Het koppel ontmoet elkaar op een blind date en trouwt in 2014. Harris is stiefmoeder van de twee kinderen uit het eerdere huwelijk van Emhoff.
Emhoff, ook een jurist en partner bij advocatenkantoor DLA Piper, is een uitgesproken supporter van zijn vrouw. "Ik sta achter je. Zoals altijd", twitterde hij nadat Harris zich kandidaat stelde voor het presidentschap.
Ook na Bidens keuze voor Harris laat Emhoff van zich horen: "America, let’s do this!"
7 november 2020: Harris wordt vicepresident van de VS
Joe Biden wordt na dagen stemmen tellen uitgeroepen tot de 46e president van de Verenigde Staten. Harris treedt als eerste vrouw en als eerste zwarte Amerikaan aan als vicepresident van het land.
Ze zei bij iedere aanstelling dat ze trots was dat ze de eerste zwarte vrouw in de functie was, maar dat ze niet de laatste wil zijn.
Met de keuze voor Harris wil Biden een breder publiek aanspreken en sorteert zo voor op zijn opvolging. Harris staat bekend als progressiever dan de gematigde Biden en zij spreekt door haar gemengde afkomst andere bevolkingsgroepen aan dan de witte oud-vicepresident uit Delaware.
Doordat ze een stuk jonger is, kan ze na een mogelijke eerste termijn als president van Biden het stokje overnemen en de volgende Democratische presidentskandidaat worden.