Vicepresident Kamala Harris is de enig overgebleven Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, meldt het partijbestuur van de Democratische Partij (DNC). De deadline waarop tegenkandidaten zich konden aanmelden sloot dinsdag om middernacht (plaatselijke tijd).

Afgevaardigden van de Democratische Nationale Conventie houden van 1 tot 5 augustus een virtuele stemming om Harris formeel te kiezen als presidentskandidaat van de partij, aldus de DNC.

De DNC beloofde eerder al dat de partij uiterlijk 7 augustus een presidentskandidaat zou hebben, ruim vóór de conventie van 19 tot 22 augustus in Chicago.

Harris, mits formeel aangewezen, neemt het op dinsdag 5 november op tegen de Republikein Donald Trump.

Harris beslist binnen paar dagen over running mate

Harris maakt naar verwachting uiterlijk dinsdag haar running mate bekend, de dag waarop ze in de stad Philadelphia haar eerste verkiezingsrally houdt samen met haar keuze. Dat meldt de politieke nieuwssite Politico.

Harris, de vermoedelijke Democratische presidentskandidaat in november, bezoekt vanaf dinsdag zeven zogenoemde 'swing states', staten waarvan nog geenszins duidelijk is of ze voor de Democraat of de Republikein (Donald Trump) kiezen.

Naast Philadelphia (Pennsylvania) voert ze campagne in westelijk Wisconsin, Detroit (Michigan), Raleigh (North Carolina), Savannah (Georgia), Phoenix (Arizona) en Las Vegas (Nevada).

Harris' besluit om haar tour te beginnen in de grootste stad van Pennsylvania zal ongetwijfeld speculatie op gang brengen over haar keuze voor het vicepresidentschap. Een van de topkandidaten die door Harris' team wordt gescreend, is Josh Shapiro, de gouverneur van de swing state. Philadelphia is volgens Politico een voor de hand liggende plek om hem in het land te introduceren, want hij komt uit de buitenwijken van de stad.

Harris is van plan in de komende dagen potentiële kandidaten voor het vicepresidentschap te interviewen, zeiden bronnen tegen Politico. Behalve Shapiro zou het gaan om onder anderen senator Mark Kelly uit Arizona, gouverneur Tim Walz uit Minnesota, gouverneur Andy Beshear uit Kentucky en transportminister Pete Buttigieg.

LEES OOK: Nog 99 dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen – zo staat de strijd om het Witte Huis ervoor