Terwijl Democraten nagenieten van hun vier dagen durende partijcongres in Chicago, is presidentskandidaat Kamala Harris alweer volop bezig met de race. “Nu moeten we verder”, zei ze tegen verslaggevers na afloop van haar speech op donderdagavond. 

Democratische partijleiders hebben vorige week herhaaldelijk benadrukt dat er, ondanks alle goede moed, moeilijkere tijden aankomen. 

“Kamala Harris had een spectaculaire week, als hoogtepunt van een geweldige maand”, schreef David Axelrod, voormalig adviseur van oud-president Barack Obama, vrijdag op X. “Maar dit is een sterk verdeeld land en in de race zal nu iedere centimeter aan terrein in de ‘battleground states’ moeten worden bevochten.”

Vrijdag probeerde Trump de aandacht op zichzelf te vestigen, door bekend te maken dat Robert F. Kennedy Jr. – tot voor kort zelf presidentskandidaat – hem steunt

Lees ook: Zwart schaap van Kennedy-familie trekt zich terug als presidentskandidaat en steunt Trump

Kennedy ging deze zomer onderuit in de peilingen, maar Trump hoopt dat de aanhangers van de bekende vaccinscepticus hem in deze mogelijk zeer spannende race aan de overwinning zullen helpen.

Kennedy probeert in tien ‘swing states’ zijn naam van het stembiljet te halen. Of dat gaat lukken, is de vraag. Wisconsin doet dat namelijk alleen als een presidentskandidaat overlijdt, aldus hoogleraar rechten Derek Muller op X

Op 10 september gaan Trump en Harris met elkaar in debat. Voor Harris zal dat de eerste keer zijn. Trump stond in juni al tegenover huidig president Joe Biden. Na diens rampzalige optreden, trok Biden zich terug als kandidaat. 

De Republikeinen willen Harris in de komende debatten confronteren met haar wisselende standpunten. Toen ze aan de Democratische voorverkiezingen deelnam in 2020, was ze erg progressief. Inmiddels beweegt ze op bepaalde thema’s, zoals de gezondheidszorg en fracking, naar het midden van het politieke spectrum. 

Harris verslaat Trump in peilingen, maar wat zegt dat? 

Momenteel gaat Harris aan kop in de peilingen, met een voorsprong van anderhalf procentpunt op Trump, zo meldt de politieke nieuwssite RealClearPolitics. 

Die voorsprong zou ze de komende dagen kunnen uitbouwen, want doorgaans krijgen kandidaten een boost in de peilingen na afloop van hun partijcongres. 

Hoe dan ook, is het verschil mogelijk te overbruggen door Trump. Eind juli 1988 stond de Democratische gouverneur Michael Dukakis 17 procentpunten voor in de peilingen. Een paar maanden later moest hij het afleggen tegen George H. W. Bush. 

Eén van de grootste zorgen voor Harris is dat Trump nog steeds goed scoort op belangrijke statistieken. Zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup dat bijna driekwart van de Amerikanen ontevreden is over de koers van het land, waar Biden en Harris schuldig aan zijn.   

Meld je aan voor de Nieuwsbrief Verkiezingen VS van Business Insider (elke dinsdag in je inbox):

Privacy