- Kamala Harris heeft een strengere aanpak van immigratie beloofd, tijdens haar eerste grote interview als presidentskandidaat met CNN.
- Harris zei opnieuw te willen aandringen op allesomvattende grenswetgeving die immigratie aanpakt.
- Haar Republikeinse tegenstander Donald Trump beschuldigt Harris van ‘flipflopgedrag’. Ze zou niet consequent zijn in haar standpunten over onder meer immigratie.
- Lees ook: Kamala Harris heeft de wind in de zeilen, maar toch kan Donald Trump de presidentsrace winnen
Kamala Harris heeft een strengere aanpak van immigratie beloofd langs de zuidelijke grens van Verenigde Staten, tijdens haar eerste grote interview als Democratische presidentskandidaat met nieuwszender CNN in Savannah in de staat Georgia.
Harris, die het interview samen met running mate Tim Walz gaf, zei dat ze opnieuw zou aandringen op allesomvattende grenswetgeving voor aanscherping van immigratie naar de VS – en als president zou ze de wet tekenen, voegde ze toe. In 2019 zei ze voor het decriminaliseren van de grens te zijn.
Toen ze dat standpunt voor de voeten geworpen kreeg in het interview, reageerde ze als volgt:
“We hebben wetten die gevolgd en gehandhaafd moeten worden, die mensen die illegaal onze grens oversteken, aanpakken. En er moeten consequenties aan verbonden worden,” zei Harris, die daarbij benadrukte dat ze als procureur-generaal van de grensstaat Californië de wetten moest handhaven.
Haar Republikeinse tegenstander Donald Trump beschuldigt Harris van 'flipflopgedrag'. Volgens hem is ze niet consequent in haar ideeën over migratie en fracking, een omstreden techniek om de doorlaatbaarheid van gesteente te vergroten zodat olie, aardgas of aardwarmte, makkelijker kan worden gewonnen.
In 2019 zei Harris fracking te willen verbieden, nu wil ze dat verbod niet. Volgens haar kan er schone energie gewonnen worden zonder een verbod op fracking. "Mijn waarden zijn niet veranderd", zei Harris zich in het interview, als verweer dat ze onder druk van de Republikeinen een strenger beleid op immigratie wil en fracking wil toestaan.
Harris wil gepolariseerde natie verenigen
Als vicepresident heeft ze al reizend door het land haar inzichten bijgesteld, vertelde ze. "Ik geloof dat het belangrijk is om consensus op te bouwen", zei ze, "en te zoeken naar punten van overeenkomst om problemen op te lossen."
Ze zei ook dat ze bereid zou zijn een Republikein in haar regering te benoemen om "de gepolariseerde natie te verenigen". De Verenigde Staten zijn volgens haar klaar om de bladzijde van verdeeldheid in de afgelopen 10 jaar om te slaan.
Verder zei Harris dat een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars in Gaza nodig is en dat ze de steun aan Israël wil voortzetten. Israël heeft het recht zich te verdedigen, maar hoe maakt ook uit, legde ze uit. "Te veel onschuldige Palestijnen zijn gedood", stelde ze.
Trump reageerde snel via zijn campagnewoordvoerder: "Kamala zegt dat haar waarden niet zijn veranderd. Ze heeft geen ongelijk. Ze gelooft nog steeds in massale amnestie voor miljoen illegalen en het inzamelen van geld om criminelen op borgtocht vrij te krijgen. Ze gelooft nog in het verbod op fracking en het afschaffen van privéziektekostenverzekering en het verbod van auto's die op gas rijden."
In een volgende reactie zei de Republikeinse presidentskandidaat: "Kamala sprak maar een dikke 16 minuten en had het niet eens over de misdaadcrisis in dit land. Ze had het slechts 3 minuten en 25 seconden over de economie en 36 seconden over immigratie. Ze zei dat haar waarden niet zijn veranderd. Ze is nog steeds een radicaal uit San Francisco."