• Compostmachine KALEA kan 10 liter organisch afval binnen 48 uur omzetten in 1,5 liter bruikbare compost.
  • Het apparaat heeft het formaat van een smalle prullenbak en een voorlopig prijskaartje van 899 euro.
  • In oktober start een crowdfundactie om geld op te halen voor de productie. Donateurs kunnen dan een KALEA in huis halen voor 399 euro.
  • De startup wekt de nodige interesse. KALEA heeft bijna 6.000 volgers op Instagram en zo’n 10.000 mensen hebben zich al aangemeld voor de wachtlijst.

‘Make compost, not waste’ is het motto van KALEA. En dan wel binnen 48 uur.

De compacte compostmachine van de Duitse startup moet straks 10 liter organisch afval binnen twee dagen omzetten in 1,5 liter bruikbare meststof – een proces dat normaal gesproken al gauw enkele weken duurt.

De machine maalt en droogt het afval, waarna het terechtkomt in de compostkamer. Hier worden de micro-organismen, die van nature in organisch afval aanwezig zijn en die zorgen voor de compostering, aan het werk gezet. Sensoren die de temperatuur, vochtigheid en ventilatie aansturen, versnellen het afbraakproces.

Het composteringsproces. Bron: KALEA
Het composteringsproces. Bron: KALEA

Alles is te volgen via de bijbehorende app, waarmee het apparaat ook te starten is. Ook kun je zo de totale hoeveelheid geproduceerde compost en bespaarde CO2-uitstoot zien.

De KALEA is een veelvraat. Het apparaat kan ook botjes verwerken, iets dat normaal gesproken niet op de composthoop thuishoort.

Verder claimt het Duitse bedrijf dat composteren met hun machine leidt tot minder uitstoot van methaangas, een schadelijk broeikasgas dat ontstaat bij de verkeerde verwerking van organisch afval.

Die kleine bijdrage aan een beter milieu heeft wel een hoge prijs: de KALEA komt voor een prijs van 899 euro op de markt. Maar voor het zover is, heeft de startup sponsoren nodig. Om die reden starten ze in oktober een crowdfundingactie, met een aanbiedingsprijs van 399 euro voor geldschieters. Inschrijven kan op KALEA’s website.

Business Insider Nederland sprak met mede-oprichter Christian Gärtner over de compostmachine, klimaatverandering en de toekomst.

Hoe kan jullie compostmachine klimaatverandering tegengaan?

Gärtner: "Methaangas is een van de hoofdoorzaken van klimaatverandering. Dat is waarom mensen het zoveel hebben over het minderen van vleesconsumptie. Maar bij de afbraak van organisch afval komt ook veel methaangas vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de planeet."

"In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg belandt nog steeds een groot deel van het gft-afval op stortplaatsen. Dat leidt tot de ongecontroleerde productie van biogas."

"In Duitsland, Oostenrijk en Nederland wordt organisch afval opgehaald en deels gebruikt voor de productie van biogas, wat als energiebron gebruikt kan worden. Maar zelfs in deze landen komt er vaak gft-afval bij het restafval terecht. Dit komt met name door het gebrek aan een eenvoudige en schone oplossing in de keuken."

"Uiteindelijk is composteren de beste manier om organisch afval te verwerken. Naast het reduceren van methaangas, minderen wij daarmee ook de uitstoot van CO2 omdat het gemeentelijk inzamelen, vervoeren en verwerken van afval afneemt – een proces dat veel energie kost en waar veelal fossiele brandstoffen voor worden gebruikt."

Composteren kan al op verschillende manieren, van een composthoop in de tuin tot een wormenton op het balkon. Wat maakt KALEA beter?

"Mensen willen op een duurzame manier omgaan met hun organisch afval, maar ze willen ook gemak. Alhoewel er al oplossingen op de markt zijn die zich focussen op duurzaamheid óf eenvoud, zijn wij de enige die voldoen aan beide criteria."

"Daarnaast is onze compost vergelijkbaar met verse compost met een verwerkingstijd van ongeveer twee maanden. Wanneer je dit op je planten gebruikt, heeft het een onmiddellijk effect."

De uiteindelijke compost. Foto: KALEA
De uiteindelijke compost. Foto: KALEA

Bijna 800 euro is niet goedkoop voor een compostmachine. Is er veel animo voor KALEA?

“Met het oog op de crowdfundingactie zijn we in juni dit jaar gestart met onze marketingactiviteiten. Inmiddels hebben we bijna 6.000 volgers op Instagram en hebben zo'n 10.000 mensen zich aangemeld voor de wachtlijst."

Hoeveel stroom verbruikt KALEA?

“Voor een vierpersoons huishouden wordt het jaarlijkse verbruik geschat op 150 tot 200 kWh. Dit is vergelijkbaar met dat van een koffiezetapparaat.”

Jullie claimen dat de KALEA goed is voor het milieu, maar het maken van zo'n apparaat kost natuurlijk ook energie. Wat is de CO2-voetafdruk van de productie?

"Ik ben bang dat het te vroeg is om hier iets concreets over te zeggen, behalve dat we het in gedachte hebben en er rekening mee houden."

"We zijn van plan om de productie in Europa te laten uitvoeren. Daarover zijn we in contact met leveranciers. Ook zijn we van plan om gerecycled materiaal te testen en te gebruiken voor sommige onderdelen, zolang dit onze hoge eisen qua levensduur en robuustheid van het apparaat niet in de weg zit."

Wanneer kunnen Nederlandse huishoudens de KALEA aanschaffen?

“KALEA zal over twee weken worden gelanceerd door middel van een crowdfundingactie op het platform Kickstarter. Dit is de eerste mogelijkheid om er een aan te schaffen. We gaan ervan uit tot eind 2021 nodig te hebben om de compostmachines te kunnen leveren."

"Rond maart 2022 zijn we van plan het product voor iedereen op de markt te brengen. Aanvankelijk zal dit via onze eigen website gebeuren."

En daarna? Wat zit er nog in het vat voor KALEA?

"In de toekomst willen we graag een in de keuken geïntegreerde oplossing bieden, omdat sommige mensen aangeven geen extra, los apparaat te willen. Daarnaast zijn we van plan een B2B-machine te ontwikkelen voor kantoorkeukens en kleine horecagelegenheden."

Bekijk hier hoe de KALEA werkt:


Lees meer over ondernemen: