De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. Volgens cijfers van het Kadaster waren waren koopwoningen eind 2015 gemiddeld 3,2 procent duurder dan een jaar eerder.
De stijging is wel kleiner dan in november, toen de grootste prijsstijging in zeven jaar werd genoteerd. Ook wijken de cijfers duidelijk af van die van de Nederlandse Verenging van Makelaars die vorige week een prijsstijging van 5 procent meldde. De cijfers van het Kadaster zijn overigens de officiële cijfers, terwijl de cijfers van de makelaars over het algemeen voorlopige cijfers zijn.
Los van welke cijfers je aanhoudt, laat woningmarkt laat al een tijd krachtig herstel zien. De huizenprijzen zitten sinds halverwege 2013 in de lift. Het prijsniveau is inmiddels terug op het niveau van februari 2004.
Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 6,4 procent gestegen. Ten opzichte van augustus 2008, toen de markt een piek bereikte, is het prijsniveau nog 16,4 procent lager.
Met december is ook het jaarcijfer voor de huizenprijzen bekend. In 2015 als geheel lagen de prijzen van koopwoningen gemiddeld 2,8 hoger dan in 2014. Vooral in de grote steden zijn huizen afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Het CBS heeft uitgerekend dat de huizenprijzen in Amsterdam met 9,7 procent zijn opgelopen ten opzichte van 2014. De prijzen in de hoofdstad liggen echter nog wel 3,6 procent onder de piek in 2008.

Bron CBS
Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat het landelijk in december afgerond bijna 22.000 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 15 procent minder dan in december 2014. In 2015 zijn in totaal 178.293 woningen verkocht, ruim 16 procent meer dan een jaar eerder.
De dip in december hield verband met het aflopen van de vrijstelling van de schenkbelasting. Tot 1 januari 2015 hoefde er geen schenkbelasting te worden betaald over een schenking van 100.000 euro zolang deze werd gebruikt voor de aanschaf van de eigen woning of voor de aflossing van de hypotheek. Dat bedrag was in 2015 weer iets meer dan 50.000 euro, waardoor veel mensen, met name starters, de aanschaf van een woning vorig jaar naar voren hebben gehaald.
In alle provincies zijn de huizen duurder
Het CBS concludeert ook dat in alle provincies de huizen duurder zijn geworden. Maar er zijn wel grote regionale verschillen. In Zeeland zijn huizen nog geen procent duurder, terwijl de prijzen in Amsterdam en Utrecht de pan uitrijzen.

Bron CBS
Z24 / ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl