Het ligt voor de hand dat het bedrijfsleven profiteert van eventuele ruimte die ontstaat op de begroting als de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat.
Dat zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
“Dat is de hoek waar het stond in het regeerakkoord”, aldus de leider van de kleinste regeringspartij.
Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het de afschaffing van de dividendbelasting gaat heroverwegen. Deze aankondiging volgde op het besluit van Unilever om het hoofdkantoor voorlopig niet van Londen naar Rotterdam te verplaatsen.
Hiermee viel een belangrijk ondersteunend argument weg, dat premier Mark Rutte heeft ingezet: afschaffing van de dividendbelasting zou nodig zijn om grote multinationals aan Nederland te binden.
LEES OOK: Paul Polman botst voor de 3e keer met botte Angelsaksische aandeelhouders bij Unilever – dat kan weleens zijn ondergang betekenen
Bij eventuele alternatieven voor de afschaffing van de dividendbelasting willen de coalitiepartijen "trouw blijven aan de intenties van het regeerakkoord'', aldus Segers. "Het gaat om het vestigingsklimaat, we willen echte banen voor Nederlanders en een vitale, gezonde economie.''
Segers hamerde verder op de begrotingsregels. Die schrijven voor dat extra belastinginkomsten niet zomaar gebruikt kunnen worden voor extra uitgaven. Dat betekent dat kabinet en coalitie niet "voor Sinterklaas gaan spelen''.
De coalitiepartijen spraken maandagochtend voor het eerst over mogelijke alternatieven voor de afschaffing van de belasting op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders. "We hebben veel vragen gesteld waar het ministerie van Financiën antwoord op gaat geven'', aldus Segers. "We gaan inventariseren: wat wilden we, wat hadden we ons voorgenomen, wat zijn de andere opties, en daarna praten we verder.''
De CU-leider zei er vertrouwen in te hebben dat de coalitiepartijen er samen uitkomen. Onduidelijk is hoe lang zij zichzelf daarvoor de tijd gunnen. "Zolang als nodig is, maar wel zo snel mogelijk'', zei Segers.
Dividendbelasting niet discriminerend voor buitenlandse beleggers
Maandag werd ook een juridisch argument ondergraven om de dividendbelasting af te schaffen. De Nederlandse dividendbelasting is niet discriminerend voor buitenlandse beleggers, concludeerde advocaat-generaal Peter Wattel van de Hoge Raad gekomen in een advies. De Hoge Raad neemt adviezen van de advocaat-generaal doorgaans over.
Wattel doet dat in een zaak die door buitenlandse beleggers is aangespannen tegen de Staat. De beleggers vinden het oneerlijk dat Nederlandse beleggers de dividendbelasting kunnen terugvorderen en zij niet.
De juridische houdbaarheid van de dividendbelasting werd oorspronkelijk genoemd als bijkomend argument naast het verbeteren van het vestigingsklimaat.
Premier Mark Rutte wijst er desgevraagd op dat de dreiging van rechtszaken niet de hoofdreden is waarom hij de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders wil afschaffen. Verder wil hij niet op het advies van de advocaat-generaal ingaan, omdat hij zich niet in het vaarwater van de Hoge Raad wil begeven.
In juni oordeelde het Europese Hof in een zaak over de Deense dividendbelasting nog dat dat land buitenlandse aandeelhouders wel discrimineerde.