Het Rijk wil de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht verkopen. Dat is de beste optie, zou het ministerie concluderen. 

Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van ingewijden.

Een woordvoerster van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kan het bericht niet bevestigen: “Een besluit moet nog worden genomen.” Ze verwacht dat binnenkort. De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten en is in 1994 verzelfstandigd.

Het ministerie buigt zich over de toekomst van KNM wegens de financiële problemen bij de onderneming, die sinds vorige zomer onder verscherpt toezicht staat van het ministerie. Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt overeind gehouden door Financiën, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo’n 130 mensen werken.

Fouten bij Chileense opdracht

De kiem van de crisis ligt bij een grote opdracht uit Chili twee jaar geleden om 850 miljoen peso’s te slaan. Er waren problemen bij de productie en de Chileense inspectie keurde de munten uiteindelijk af. De KNM kreeg een boete wegens wanprestatie.

Maar ook intern waren er problemen bij de onderneming. Er zijn "ingrijpende operationele maatregelen" nodig, aldus staatssecretaris Wiebes vorig jaar. Een 'chief restructuring officer' moest het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren.

Taken overnemen

Volgens het ministerie zou de productie van Nederlands muntgeld ook door een partij kunnen worden gedaan waarvan de Nederlandse staat geen aandeelhouder is. Dat is immers ook al het geval bij het drukken van bankbiljetten.

Andere taken van KNM zouden naar De Nederlandsche Bank kunnen. KNM moet er nu nog voor zorgen dat er zonder problemen met munten kan worden betaald en moet beschermen tegen valsemunterij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl