Het kabinet heeft tientallen bekende Nederlanders en opiniemakers in kaart gebracht die straks zoveel mogelijk mensen kunnen overhalen om ‘ja’ te stemmen bij het Oekraïne-referendum.
Dat meldt RTL Nieuws, dat de uitgelekte communicatiestrategie van het kabinet in handen heeft. Volgens de nieuwsorganisatie is de strategie vrijdag onderwerp in de ministerraad.
Het referendum gaat, zo blijkt uit de documenten, volgens het kabinet om een gewoon handelsverdrag met een buurland van de EU, en wel Oekraïne. Een ja-stem is goed voor onze economie, is de strekking.
De nieuwszender beschikt over documenten met ‘panklare’ standaardantwoorden die politici en woordvoerders kunnen geven op alle vragen die er maar over te verzinnen zijn.
Aangeraden wordt om de term associatieverdrag te vermijden. Dat zouden mensen niet begrijpen. Ministers en voorlichters moeten de term ‘samenwerkingsakkoord’ gebruiken.
Bekende Nederlanders
Er is een inventarisatie gemaakt van BN'ers en invloedrijke Nederlanders, die in de documenten 'steunzenders' heten. Het gaat onder meer om politici als Frans Timmermans, EU-leiders, maatschappelijke organisaties (VNO-NCW, Kamers van Koophandel), bedrijven als NS en de landbouwsector. Maar ook de van oorsprong Oekraïense actrice Victoria Koblenko en voetballer Evgeniy Levchenko.
In de lijsten staan notities dat er nog aanvullingen kunnen komen.
Wat houdt het EU-verdrag met Oekraïne in?
Het associatieverdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekraïne aan te halen en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Zo hebben de EU en Oekraïne afspraken gemaakt op een groot aantal terreinen om economisch beleid en regelgeving op elkaar af te stemmen.
De handel met Oekraïne moet een opsteker krijgen doordat export- en importtarieven worden afgebouwd. Met het verdrag gaat Oekraïne verplichtingen aan om de rechtsstaat te ontwikkelen. Ook moet de overeenkomst meer bescherming bieden aan buitenlandse investeringen en samenwerking op tal van gebieden stimuleren.
De overeenkomst wordt door tegenstanders, zoals de initiatiefnemers van het niet-bindende referendum, gezien als de opmaat naar een lidmaatschap van de EU. Zij vinden dat ondemocratisch en eisen dat de burgers worden gehoord. Daarnaast zien zij Oekraïne als een instabiel land met politieke en economische problemen. Volgens tegenstanders gaat de uitbreidingsdrift in Europa ten koste van de Nederlandse democratie.
Op 6 april kunnen mensen naar de stembus om te stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl